Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! dzis zapalila mi sie kontrolka. samochod dobrze hamuje ale kontrolka juz wyskoczyla ile jeszcze moge przejechac bezpiecznie km? chce kupic komplet na przod i tyl oraz szczeki do racznego(nie wiem czy linke tez trzeba?) bo reczny to w ogole ledwo dziala. pytanie brzmi jakie kupic Ferodo Premier? Jurid J-AS? czy ATE? maja one wbudowane czujniki od zuzycia klockow czy trzeba dokupic? gdzie najtaniej kupic? gdzie pytac? prosze o pomoc
e34 '94 m43
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujniki trzeba kupić osobno. ceny nie znam. ale gdzieś wyczytałem ze ok 50zł za sztukę. ale mogę sie mylić, niech mnie ktoś poprawi jakby co. a co do reszty to nie wiem. ja jak klocki kupowałem to kosztowały mnie za przód 70zł, a tylne przywiózł ojciec oryginalne BMW z czujnikami.
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
witam! dzis zapalila mi sie kontrolka. samochod dobrze hamuje ale kontrolka juz wyskoczyla ile jeszcze moge przejechac bezpiecznie km? chce kupic komplet na przod i tyl oraz szczeki do racznego(nie wiem czy linke tez trzeba?) bo reczny to w ogole ledwo dziala. pytanie brzmi jakie kupic Ferodo Premier? Jurid J-AS? czy ATE? maja one wbudowane czujniki od zuzycia klockow czy trzeba dokupic? gdzie najtaniej kupic? gdzie pytac? prosze o pomoc

zobacz tu...ja kupowalem VALEO + czujniki...http://sklep.intercars.com.pl/.

Opublikowano
Ostatnio kupowałem, od zaświecenia kontrolki przejechałem jakieś 300km, klocków przy demontażu zostało jakieś po 2-3 mm okładzin. Kupowałem Lucasa przód i tył i są super nie piszczą pasują jak ulał,Komplet Przód i tył i dwa czujniki 250 zł. Ate są droższe za komplet 300 zł Wybrałem tańsze Lucasa. Z tego co słyszałem to nie warto oszczędzać i kupować taniusiów dla siebie do jazdy, nie zawsze pasują idealnie, czasami są zbyt grube i na nowych tarczach taniusie nie chcą wejść,, to chyba tyle. Pozdrawiam. Lucas albo ATE i te i te mają swoich zwolenników, jakościowo są zbliżone (ATE montuje bmw fabrycznie Zaciski i klocki)
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Panowie ja jeźdzę na zapalonej kontrolce juz 2 tygodnie. Tarcze mają juz troszkę rantu więc zamierzam zmienic komplet na ATE. Czujniki trzeba dokupić osobno ale to koszt kilkunastu złotych. Kontrolka zapala się po przetaciu klocka i przerwaniu kabelka. Jednak jeśli tarcza ma rant nastąpi to szybciej niz na tarczach bez rantu. W tej chwili auto hamuje tak jak wczesniej i do konca klocków jest jeszcze na pewno kilkaset kilometrów.

Koszt klocków rózni się w zależnosci osd tego jakie chcemy założyć. Tanie a dobre to dwie różne sprawy i rzadko chodza w parze....

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Tomaszek dla mnie tylko ATE. Wszystko masz w Focie, i klocki i czujniki...

Klocki cena sugerowana 191zł, czujnik ATE 22zł, Quick Brake 17zł. Czujnik mozesz kupić tańszy. Nie musi być ATE. Oczywiście potarguj się albo przynajmniej dowiedz o ceny i napisz.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
pytanie brzmi jakie kupic Ferodo Premier? Jurid J-AS? czy ATE i gdzie kupic czujniki do tego?

a nie podalem ci :?: tam masz tez zamienniki....ATE sa z czujnikami do innych dokupujesz czujniki ATE :duh:

Opublikowano
gadam z gosciem ktory sprzedaje klocki twierdzi ze zadne nie maja czujnikow. nawet ate. osobno sie kupuje do kazdych czujniki. jurid j-as na przod 225 na tyl 98 wiec juz ok... na przod jurid j na przod 138. ate 150 przod tyl 98. ferodo premier 152 przod 93tyl. czujniki 2 x 18zl
e34 '94 m43
Opublikowano
Ja dzis wymienilem tarcze, klocki i szczeki do recznego, bo u mnie tez recznego, mozna powiedziec nie bylo;) Tarcze Zimmerman, klocki Textar i do tego szczeki. Nawet mechanicy powiedzieli ze przez kolo 40 tys nie powinno byc z hamulcami problemow. Niestety nie kupilem tylko czujnikow... no ale trudno. Jakos dam rade.
Opublikowano
Debowy ile zaplaciles za poszczegolne elementy, tarcze, klocki? Pozdro
Opublikowano (edytowane)

ja wezme jurid j na przod za 138zl, jurid j-as na tyl za 98zl i 2 x po 18zl za czujniki do tego 70zł za szczeki do recznego jurid j i przesylka 12 to jest 354zl. mam nadzieje ze jeszcze tarcze starcza i wszystko bedzie ok ;D

ps ciekawe ile mechanik bedzie chcial za wymiane. (dla porownania zalozenei 4 sprezyn i 4 amorow 200zl powiedzial-mam nadzieje ze tyle wezmie :D )

Edytowane przez tomaszektomaszek
e34 '94 m43
Opublikowano

Wiec chlopaki wszystkie czesci kupowalem na http://www.czescidobmw.pl tam są ceny;-) sprawdźcie , nie ma co sie rozpisywac. W przybliżeniu podam ze tarcze ok 140zl za sztuke za przod na tyl chyba 120zl, klockow juz nie pamietam.. ole chyba kolo 120zl przod i 90 tylzl.. szczeki cos kolo 80zl.

Przesylka zdaje sie ok 40zl.

A co do recznego, wiesz juz jest ok;) ale nie najlepiej. Teraz musze przejechac ze 100km i w tym czasie czesto zaciagac reczny jak juz zostawiam bryke na barkingu czy cos.. po prostu używac go ( a ze mam automata i recznego nie uzywalem, musze pamietac;) )po to aby wszystko sie tam poukładało tak jak ma byc, i po tych 100km mam wpasc do chłopaków, wyregulują mi szczeki i bedzie żyleta;D

Opublikowano
"tomaszektomaszek"[/b]]gadam z gosciem ktory sprzedaje klocki twierdzi ze zadne nie maja czujnikow. nawet ate. osobno sie kupuje do kazdych czujniki. jurid j-as na przod 225 na tyl 98 wiec juz ok... na przod jurid j na przod 138. ate 150 przod tyl 98. ferodo premier 152 przod 93tyl. czujniki 2 x 18zl

czy ty naprawde nie umiesz obslugiwac sie komputerem :?: oto przyklad...

Dane podstawowe Zamienniki Stosowane w

Klocek hamulcowy kpl.

ATE

13.0460-7089.2

Klocek hamulcowy kpl.

Informacje Inter Cars o towarze

indeks: 13.0460-7089.2

Cena brutto: 229,20 zł

nazwa: Klocek hamulcowy kpl.

opis : ATE klocki ham.przod BMW 5er Reihe/E39 (96-03)

(21677 20.3)

producent: ATE - TEVES

W MAGAZYNIE: >9

Ograniczenia

Szerokość 1 [mm]: 155,1

Wysokość 1 [mm]: 64,1

Szerokość 2 [mm]: 154,6

Wysokość 2 [mm]: 63,5

Grubość [mm]: 20,3

artykuł uzupełniający / informacja uzupełniająca: z urządzeniem ostrzegawczym

System hamulcowy: ATE

Oznaczenie kontrolne: E1 90R-01517/492

od roku prod.: 1997.05

Strona zabudowy: oś przednia

Numery zwyczajowe

21676

21677

607089

a ten gosc chyba wyciaga czujniki i sprzedaje jako osabna czesc :norty:

Opublikowano (edytowane)

powiedzcie co lepiej.

1 opcja

przod jurid j 138

tyl jurid j-as 98

2x czujnik ate=36

szczeki recznego jurid j 70

przesylka 12

razem 354zl

2 opcja

przod ate 120

tyl ate 80

2x czujnik febi=20

szczeki recznego ate=60

przesylka 20

razem 300zl

zastanawiam sie co wybrac i czy te czujniki febi bedzie mozna ok podlaczyc...

co lepsze?

Edytowane przez tomaszektomaszek
e34 '94 m43
Opublikowano

A zdarzalo Wam sie zeby czujniki od klockow sie raz zapalaly albo gasly?

(nie wiem czy mozna na tym polegac)

Czy w momencie gdy kontrolka sie zaswieci to po jakims czasie zgasnie i nie zapali sie juz nigdy wiecej bo czujnik trafilo? Jak to wlasciwie jest z tymi czujnikami ? ;)

Pozdrawiam
Opublikowano
ATE to jedna z lepszych firm....w inter jeszcze troche taniej by ci wyszlo...nie duzo ale taniej ...klocki ATE sa z czujnikami a przesylka kurierem za towar do 500zl. 10zl. powyzej 500zl. gratis :P ...sprawdz :norty: zamowione przez mechanika jeszcze taniej :roll:
Opublikowano

przod ate 120

tyl ate 80

2x czujnik febi=20

szczeki recznego ate=60

przesylka 20

razem 300zl

taniej niz to?

sory ale jakos nie moge sie dokopac tam w dzialach i ate akurat do e34 nie widze... to po ile oni tam maja niby?

co do czujnikow to akurat gdzie nie pytam to do e34 pisza ze akurat nie ma w komplecie z klockami ate. ale 20zl dodatkowo to i tak nieduzo. razem komplet przod i tyl i czujniki i jeszcze szczeki recznego z przesylka 300zl. nie jest zle

e34 '94 m43
Opublikowano
wejdz na sklep co podalem ci linka...puzniej samochody osobowe i wybierasz model.typ. rocznik...wybierasz chamulce...klocki chamulcowe i ci wszytko wyskakuje z rysunkami wlacznie...zamienniki..kody BMW co chcesz.. :P ja zakladalem wczoraj do e-39 Valeo przod tyl + czujnik to wyszlo 230zl.kompl.
Opublikowano

ok w takim razie myliles sie jest o wiele drozej.

ja za przod 120 tam 178

ja za tyl 80 tam 121

ja za szczeki60 tam 88

ja za czujniki 20 tam 40

przesylka ja 20 tam 10(tak mowisz nie chce juz mi sie szukac i sprawdzac)

razem ja 300 tam 440zl

mysle ze taniej juz nie znajde niz kupilem ;)

e34 '94 m43