Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E36 320i 95r. posiadam od 3 miesiecy, puki co nie bylo zadnych problemow. miesiac temu zamontowalem instalacje gazowa KMB Diego i jestem zadowolony.. lecz nie dawno zaczey na biegu jalowym falowac obroty (obiawy typowe silniczka krokowego) teraz pojawil sie problem z otpalaniem musze mu depnac troche w gaz zeby odpalil.. ciezko mu to idzie. podpielem pod komputer i mechaniora (70zl) ;/ i sie okazaly 3 bledy

1. Czujnik polozenia walu korbowego kod 83

2. ogrzewanie Sondy Lamda rzad1 sensor1 kod 25

3. regulacje lamdy - zderzak kod 203

i wniesek chyba taki ze wymienic czujnik walu i sonde lamda

i tu mam pytanka

jakie koszty czujnika, i jakie do niego dojscie bo nie bardzo wiem nawet gdzie ona sie znajduje..

aa i czy moge jakis czas z tym jezdzic ?

Opublikowano
wiem tylko ze lambde mozesz kupic za okolo 200zl (uniwersalka bosh) .dosc duzo zaplaciles za kompa u mechanika ,70zl!??!?
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli masz takie błędy, to nie masz co obwiniać LPG, ale widzę, że tak nie robisz, więc ok.

Jak już pewnie wiesz, za problemy z odpalaniem odpowiedzialny jest kończący się czujnik położenia wału. Może przed wymianą warto jeszcze sprawdzić kable, połączenia, wtyczki.

Za problemy z obrotami jałowymi może być odpowiedzialna zarówno sonda lambda, jak i czujnik, chodziać już nie do końca, tu może mieć swój udział regulacja LPG.

Ceny: uniwersalna sonda Bosch około 200-230zł (jak pisał kolega), oryginał z wtyczką i kablem odpowiedniej długości jest droższy, ale warto...

Czujnik położenia wału - nie mam pojecia, ale poszukałbym używki.

Kai
Opublikowano
dzieki bardzo panowie.. a moze mi jeszcze powiecie w ktorych rejonach szukac tego czujnika bo nie bardzo sie orientuje jutro zabieram sie za niego ;]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oba rysunki, które podałeś są ok, ale... zerknij na daty stosowania w tabelach pod rysunkami i się okaże, że w Twoim aucie czujnik znajduje się tu:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB51&mospid=47442&btnr=11_1485&hg=11&fg=10

czyli z przodu silnika nad kołem impulsowym wału.

Kai