Skocz do zawartości

E36 Pukanie przy włączonym ogrzewaniu (climatronic)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem zaczął się kiedy przestał działać panek climatronika.

Na forum wyczytałem iż należy wymienić kondensatorek w panelu.

Pomogła mi w tym stronka i wasze podpowiedzi (wielkie dzięki)

http://www.macadamizer.com/bmwfix.html

Rozebrałem, zawiozłem płytkę do elektronika i kondensatorek został wymieniony. I rzeczywiście zaczął działać jak dawniej.

Ale po tej naprawie powstało dziwne stukanie w okolicy pedałów. Przynajmniej tak mi się wydaje jak mnie słuch nie myli. (taki głuchy dźwięk). Czasem pojedyncze stuknięcie, czasem raz za razem, przerwa jakieś 10 sekund i kolejny stuk. I tak jest przez cały czas. Gdy wyłączę wogóle nawiew to stukanie ustaje. A i jeszcze jedna kwestia. Gdy jest samochód zimny to stukania nie ma. Dopiero gdy się nagrzeje. Widocznie coś sie nagrzewa i i powoduje taki stukot. Może to jakaś część elektroniczna, może zły kondensator wlutowany.

Spotkał sie ktoś z takimi objawami? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

pozdrawiam

Artur Matejczuk

Opublikowano
Prawdopodobnie to wina elektrozaworów - tak wyczytałem tu na forum, bo sam mam z tym problem. Niewiem jednak czy to świadczy o ich zużyciu i trzeba się tym zająć czy to w niczym nie przeszkadza i można śmigać dalej :?: :)
:)
Opublikowano
Ja jeżdżę z tym jak na razie. Tylko zastanawiam się jak długo. Tak myślałem że to jakaś część elektryczna. Poczekam może jakaś inna mądra głowa się wypowie i da znać co z tym fantem zrobić.
Opublikowano
Masz racje że to chyba będą elektrozawory. Mój niepokój spowodowany jest tym iż nie było słychać ich wcześniej. A nie wiem jak Ty ale mnie to strasznie denerwuje. A z doświadczenia wiem że jak coś puka to z czasem zacznie pukać głośniej.