Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam sie nad kupnem e36. Znalazlem jedna oferte - samochod ma jednak dach w wersji semicabrio, polcabrio, szyberdach z materialu - nie wiem dokladnie jak to nazwac. Wyglada to tak jak w tej ofercie:

http://www.autoscout24.de/home/index/detail.asp?ts=8563935&id=ecdrq1g1skv

Moje pytanie brzmi nastepujaco: czy mieliście kiedys doczynienia z takim dachem - jak sprawdza sie w warunkach zimowych w PL? Nie dysponuje niestety garazem i boje sie, ze po jednej zimie taki dach bedzie nadawal sie do wyrzucenia.

Z gory dzieki za wszystkie informacje.

Opublikowano
jeśli nie masz garażu to odradzam tego typu wynalazki. Po moim mieście jeździ kobieta mazdą 121 właśnie z takim dachem wiem że samochód jest parkowany na parkingu strzeżonym pod chmurką i dach nie wygląda za ciekawie ma wypłowiały kolor i takie jak by zacieki podejżewam że to od zalegającego śniegu

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Z tym "wyrzuceniem dachu" to moze troche przesadzilem, ale obawiam sie dokladnie tego o czym piszesz - zaciekow, a w gorszej wersji nieszczelnosci i zaciekow w srodku.
Opublikowano
to jest tzw. open-air, czy open roof, sam już nie wiem. Kiedyś coś podobnego robił Baur, teraz chyba też :) W każdym razie tak jak mówi kiokio autko nie powinno stać pod chmurką, bo jest jeszcze bardziej narażone na działanie warunków atmosferycznych. Jeśli masz możliwość trzymania auta pod dachem to czemu nie. Chociaż powiem szczerze że wolałbym normalne kabrio, takie półkabrio kojarzy mi się z Cytryną 2CV :)
Opublikowano

Cabrio, czy też temu podobne samochody ze "szmatką" bezapelacyjnie powinny mieć garaż. Jeśli nie masz garażu, to odradzam. Jeśli chodzi o dach w klasycznym cabrio, to muszę przyznać, że jest bardzo solidny. Zimą da się normalnie jeździć, pod warunkiem, że samochód nie stoi pod chmurką i nie jeździ z czapa śnieżną :D . Ogrzewanie absolutnie wystarczające, niestety po wyłączeniu silnika, na postoju po 5 minutach robi się już chłodno. Troszkę większy hałas w środku niestety i malutko miejsca. Jednak w wersji Baur z "rolldachem" masz 5 pełnowartościowych miejsc. W klasycznym kabriolecie na tylnej kanapie, a w zasadzie kubełkach zmieszczą się dwie osoby.

Dach w wersji Baur jest wykonany z innego materiału niż w klasycznym cabrio i na oko wydaje się bardziej wytrzymały na zimowe warunki atmosferyczne.

Pozdrawiam, Michał