Skocz do zawartości

pali sie ASC i ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

samochod to 320d z 03 roku

dzis spadl snieg wiec przyszlo pokrecic troche baczow bez trakcji i nagle zapalilo mi sie kontrolka od recznego, absu i asc

co to moze byc? jakis czujnik?

sprawdzalem bezpieczniki tam wszystko gra

dodam ze ostatnio mialem wymiane klockow na tyl i podciagniecie recznego, po ktorym reczny dzialal - ale nie zapalala sie kontrolka, a wczesniej byl slabszy ale po zaciagnieciu sie palila

Opublikowano
Witam! tez miałem taki przypadek. U mnie padł czujnik ABS w lewym tylnym kole. A działaja Ci zegary tzn predkość?? Mnie taki czujnik kosztował 300 zł wymiana i podpiecie do kompa 50zł
Przeciwnik SERII.
Opublikowano
  • Autor

wlasnie zapomnialem o tym napisac, predkosc nie dziala oraz ekonomizer

a od czego to Ci padl?

rozumiem ze w ASO ?

taka delikatna ta elektronika...? nie mozna troche sie pobawic nawet na sniegu? :(

Opublikowano
tzn ja kupiłem oryginalny czujnik ATE. Wymienić go mozesz bez problemu sam ale błedu nie skasujesz a pozatym nie ma pewności ze w Twoim przypadku padł lewy tylny ale ponoć jak nie działa predkościomierz a w efekci ekonomizer bo nie ma zkad brac danych to właśnie jest lewy tylny. pozatym nie padł od tego że robiłeś baczki czy cos w tym stylu.poprostu ten typ tak ma. Moze nie koniecznie padł czujnik moze tylko wtyczka wyleciala lub wpadł jakis brud miedzy czujnik a zabki od absu. Aha i nie kupuj czujnika na allegro za 150 zł bo nic z tego, najpierw wykreć swoj i zamów po numerze z czujnika. pozatym pilnuj paliwa bo wskaznik bedzie Cie oszukiwał.
Przeciwnik SERII.
Opublikowano
  • Autor

dzieki za pomoc

jutro zaczynam dzialac :)

Opublikowano
bedzie dobrze. Aha a moze interesuja Cie ringi do Twojej buni??
Przeciwnik SERII.
Opublikowano
  • Autor

co to za ringi?

napisz mi na pw

Opublikowano
  • Autor

probowalem jeszcze odlaczeniem akumulatora...

i teraz nie mam nic w samochodzie, klimatronik nie dziala nie mam nawiewu, pali sie konrolka od tempomatu

jest na to jakas rada? jakis reset wlasny?

czy tylko serwiS?

tak sie nie da jezdzic :|

Opublikowano
podlacze sie do tematu u mnie jest tak dziwnie ze gdy zostawie samochod na noc na zaciagnietym recznym to jak rano odpalam przez jakies 5 min pala sie kontrolki asc abs i recznego (nie zawsze taj jest ale czesto) pozniej gasna jak na noc nie zaciagne recznego wszystko jest ok co to moze byc?
Opublikowano
czasami odruchowo zaciagne a co nie mozna?
Opublikowano
Nie mozna? Czlowieku... Pewnego dnia moze Ci hamulec wogole nie puscic i sobie nie pojezdzisz juz... :] Autopsja... Dawno temu...
Opublikowano
no to dzieki bo nie wiedzialem ze to takie grozne :oops:
Opublikowano
  • Autor
okazalo sie ze padl sterownik od jakies pompy...
Opublikowano
no to dzieki bo nie wiedzialem ze to takie grozne :oops:

nie no spoko :) dobrze ze cos mnie tknelo zeby zapytac... :)

grozne moze nie... ale.. jak zamarznie Ci to bedziesz musial czekac na wiosne ;) albo ognisko rozpalic pod nim :)

w nomym auciez nowymi systemami... bardzo mozliwe ze przylapuje Ci ( przymaraza) i swieci Ci sie... - ale nie wiem czy mozna to powiazac :)

Opublikowano
tak tez myslalem ze to zwiazane z mrozem bo pamietam ze chyba pierwszy raz zapalily sie kontrolki jak w nocy bylo ochlodzenie ale czy byl mroz nie pamietam teraz nie zaciagal i wszystko jest ok ale na 100% bede mogl sprawdzic wiosna