Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Dziś wyskoczył mi komunikat Trans Program i nie wiem co on oznacza i co może być przyczyną :? Nie wiem czy ma to jakiś związek z wcześniejszą wymianą gongu (kilka minut wcześniej).

I jeszcze jedną rzeczą, która mnie nie pokoi jest plama oleju wielkości dwóch płyt CD, którą zauważył kolega na swoim osiedlu, gdy dzisiaj u niego byłem. Kiedy do niego wjechałem na osiedle i zgasiłem silnik, pojawił się ten komunikat po raz pierwszy. Jest to osiedle kilku segmentów i jest tylko jeden wjazd i właśnie na wjeździe jest ta plama i nie wiem czy to moja :? Bo wcześniej jej nie było.

Proszę o pomoc, gdyż bardzo mnie to martwi :(

Opublikowano
Czy nie jest to komunikat skrzyni biegów ? A olej nie leci ze skrzyni biegów ? Zerknij szybko pod samochód.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Usterka/tryb awaryjny automatycznej skrzyni biegów. Lepiej sprawdź olej w skrzyni, bo jeśli już jej nie załatwiłeś, to możesz to zrobić wkrótce. Jeśli olej nie jest Twój, podepnij samochód pod kompa, i sprawdź jaki błąd pokazuje. Skrzynia działa normalnie, czy masz jakieś nietypowe objawy?
Opublikowano

Było to tak, że jak pojechałem do kolegi to samochód stał dobre kilka godzin i nic nie było pod nim. A czy skrzynia dobrze pracuje to nie wiem, bo do domu mam 400 metrów i wąską uliczkę, ale na dwójkę zmienił na 100% i wsteczny też działa.

Dodam jeszcze, że jadąc dzisiaj zmieniłem tryb na sport, ale jechałem cały czas normalnie. A 2 tygodnie temu wymieniałem sondy lambda i widziałem, że skrzynia jest delikatnie wilgotna.

Jak mogę sprawdzić poziom oleju w skrzyni? Mój silnik to m60.

Opublikowano
Potrzebujesz kanału. W misce jest korek przelewowy. Olej nie może być gorący, czyli po zimnym rozruchu, przejedź delikatnie kilka kilometrów. Wtedy, po odkręceniu korka ma polać się olej. Przed odkreceniem korka przeruszj biegami i przytżymaj chwilę na wstecznym.
Opublikowano

A nie ma jakiegoś bagnetu? Coś o takowym kiedyś słyszałem.

Wracając do sprawdzania to, gdy poleje się olej rozumiem, że muszę zaraz zakręcić? To będzie oznaczało, że poziom oleju jest prawidłowy? Z mechaniki jestem bardzo cienki więc się nie złośćcie, że tak marudzę :)

A może to wina jakiejś uszczelki? Teraz patrzyłem pod samochodem nie kropli oleju, ale jutro wejdę pod samochód i zobaczę jak wygląda skrzynia.

Opublikowano

Jeżeli ta plama oleju jest moja to chyba nie wszystko w takim razie wyleciało, bo skrzynia przerzucała biegi normalnie kiedy ruszałem dźwignią i w czasie jazdy z 1 na 2 też nie było problemu. Wiec jeśli wyleciała jakaś część oleju, gdy odkręcę korek to pozostała część wyleci i mam to odebrać jako prawidłowy poziom :?:

Zastanawiam się też dlaczego mógł wylecieć olej lub jego część i którędy oraz jak to ewentualnie naprawić. Nie uśmiecha mi się kupować drugiej skrzyni, a tym bardziej remontować tej :?

Opublikowano
Jeśli część wyleciało dużo, to z korka nie poleci. Tak wogóle, to powtórzył Ci się ten komunikat, czy nie? Przypomniałem sobie, że jeżdżąc e34 z m60 kilka razy miałem ten komunikat po zgaszeniu silnika. Zupełnie bez widocznej przyczyny... Jeśli samochód jeździ bez problemu, podjedź do warsztatu, który zajmuje się automatami. Niech Pany sprawdzą olej i podepną samochód pod komputer, będzie znacznie jaśniej, niż rady na odległośc, które nie wnoszą wiele. Pamiętaj, jeżdżenie na niskim stanie w skrzyni drastycznie skraca jej żywot, nie ma wystarczającego ciśnienia, okładziny się palą i po temacie. Kupno drugiej skrzyni w razie w to rozwiązanie nieopłacalne. Zostaje tylko remont. Ten ok 4 kpln.
Opublikowano

Zdaję sobie sprawę z kosztów remontu, bo znam ten ból i "uwielbiany" przez wszystkich warsztat Auto Józefów..., ale to na inny temat. Dzisiaj przekręciłem stacyjke i wyskakuje to co zawsze, czyli Brake Linings i Ower's Manual, ale te wiem co oznaczają. Jeszcze nie odpalałem samochodu w obawie przed ewentualnym uszkodzeniem skrzyni jeśli coś z nią faktycznie jest nie tak :? Nie wchodziłem też pod samochód bo pogoda nie zachęca do tego. Od wczoraj samochód jest na awaryjnym zwolnieniu lekarskim :)

P.S. Orientujecie sie może ile kosztuje wymiana oleju w skrzyni w ASO?

Opublikowano
Komunikat o programie awaryjnym skrzyni biegów jest jednym z pierwszych, który pojawia sie przy słabym akumulatorze. Jeżeli olej będzie w porządku, sprawdź akumulator...