Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! prawdopodobnie siadl mi alternator gdyz po naladowaniu akumulatora przejade kilka km i zaczyna sie swiecic dioda od aku po chwili samochod przestaje jechac... lampy nie dzialaja... itd

moje pytania

czy to raczej alternator czy co jeszcze to moze byc?

moj samochod do e34 518m43 94r jaki alternator musze szukac? slyszalem ze sa roznych firm na rozne paski rozne typy? na co mam zworocic uwage? czy tylko na to by pochodzil od silnika m43 czy moze to byc od e36 1.8m43 albo e36 1.6m43? czy musi to byc konkretnie od e34 m43 i paski mialy rozne i musze sprawdzic jaki mam pasek i jaka firme alternatora??? prosze o pomoc

e34 '94 m43
Opublikowano
Kolego przedewszystkim to miernik w dłoń i zmierz napięcie ładowania!!! To podstawa. Jeśli będzie ono niższe niż 13,5V to słabo ci ładuje jeśłi poniżej 13V to brak całkowity ładowania. Powinno być około 14V na włączonych światłach mijania ale jak będzie 13,8 to też będzie do przyjęcia. Dobre ładowanie to 14V i lekko ponad. Jak sprawdzisz to napisz a zobaczymy co będzie mozna poradzić dalej. A jeśli chodzi o wymianę alternatora to i po co??? Alternatory się naprawia!!! A jak kupisz urzywkę to jaką masz gwarancję ze dobry będzie a tym bardziej jak długo pochodzi??? No i dziwne jest to ze nie masz świateł bo one nie mają nic do ładowania. Powinny być tak czy siak najwyżej słabsze. Pierwsza sprawa zmierz ładowanie. Powodzenia i pozdrawiam
Opublikowano

nie mam zadnych narzedzi wiec musze sie na pomiary czy naprawde udac do mechanika i chyba lepiej naprawic to co mam niz kupowac inny urzywany ktory nie wiadomo ile pochodzi .. fakt. a swiatel... jak alternator nie laduje a aku sie wyladuje to skad maja sie swiatla wziac :D?

ostatnio takze zdazalo sie ze podczas jazdy podswietlenie licznikow calkowicie znikalo i musialem wylaczyc swiatla i zapalic i wtedy sie pojawialo podswietlenie zegarow.... moze to sie zaczynalo cos dziac z alternatorem a potem siadl na amen :D

a swoja droga co z tym pytaniem czy przy wymianie musi byc ta sama firma (valeo albo bosch) i jaki pasek jest pod to (szeroki waski; klinowy czy....). i czy alternator pasuje od 1.8m43 od e36 albo 1.6e36 czy tylko 1.8m43 e34??

dzieki za pomoc i pozdro;]

e34 '94 m43
Opublikowano

na to pytanie od jakiego modelu pasuje to ci nie odpowiem

Jeśłi chodzi o światła to czy chcesz mi powiedzieć że po kilu przejechanych kilometrach auto pada całkowicie nawet po naładowaniu aku na maks??? UUU to coś tu nie tak i to ostro. Albo aku masz padlinę totalną. Dobra bateria naładowana na maksa nawet przy jeżdzie bez ładowania nie pada po przejechaniu kilku km!!! A światła powinny sie chociaż pstrzeć!!

Opublikowano

no z alternatorem jest cos nie tak ... a aku juz slaby wiec szybko siada ;)

trzeba sie udac do elektryka. wlasnie gdzie sie udac? do mechanika? elektryka? czy kto sie tym zajmuje i mi zregeneruje alternator?

e34 '94 m43
Opublikowano

jak masz troszkę smykałki to sam to zrobisz

jak nie to jedz do elektryka. On sobie powinien sam wyjąć alternator w twoim modelu nie ma problemu z jego wydostaniem wiec luzik. Wymiana regulatora ze szczoteczkami sprawdzenie stanu lutów stojanu do prostownika jak i samego prostownika. Stawiam na szcotki i regulator. Nie sądzę zeby to była wina prostownika. Najpierw to bym na twoim miejscu sprawdził zasilanie ładowania na aku. To proste wystarczy prostu miernik za 30 zł który mierzy VDC czyli napięcie prądu stałego. Nie masz kogoś z kolegów kto dysponuje miernikiem? Wtedy będziesz pewniejszy co i jak z twoim alternatorem.