Skocz do zawartości

Mam problem z rozrusznikiem przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam BMW 318iS [E36] z 93roku. Czasem przy odpalaniu, (a ostatnio coraz częściej) gdy przekręcam kluczyk słychać zgrzyt i jak go puszczam słychać drugi raz zgrzyt. Dopiero za druga próbą odpalenia kręci normalnie. Czasem słychać jakby kręcił na pusto czyli bez obciążenia. Co to jest czy to tulejki i bendyks? Jaki koszt jest naprawy rozrusznika? Pewnie lepiej od razu zrobić całą regenerację. Jaki jest koszt takiej regeneracji? I czy jest dużo roboty aby wymontować rozrusznik. Czy jest dobre podejście aby go wyjąć? Czy regenerować go samemu czy tylko samemu go wymontować, a regenerację zlecić elektrykowi?? Są jakieś problemy jak sie samemu go regeneruje potrzebne są jakieś przyrządy robi sie coś z komutatorem podczas regeneracji?? Czy kłopotliwa jest wymiana tulejek samemu?

Proszę o odpowiedź na moje pytania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Miałem to samo. Zapalał za 2 razem a później to już za 5 :duh: :mad2:

Pojechałem do szpenia od rozruszników. Dostęp w is-e trudny do rozrusznika. Zajęło im to ok 3 godz tzn wyjęcie, wymiana bendiksa, założenie. Koszt 130zł i jest lux :cool2:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'