Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem z nawiewami i ciepłym powietrzem. Mianowicie jak majstruje pokrętłami a takie mam

%5B640%3A161%5Dhttp%3A//www.e-ares.pl/bmw/panel.jpg

i ustawiam gdzie ma dmuchać to poza ustawieniem „na nogi” wszystkie dają się ustawić. Ale puszczenie powietrza na dół to nie lada wyzwanie. Po kilku – kilkunastu minutach od ustawienia pojawia się tam wichura ale nie zawsze. Mam pytanie czy ktoś już majstrował w swojej beci przy nawiewach. Jakie jest tam sterowanie bo to ze elektrycznie się klika to wiem, ale czy tez elektrycznie przełączają się grodzie w całym układzie czy pneumatycznie.

Zauważyłem też że jak śmigam tak ok 90km/h i zdejmę nogę z gazu to mam stukniecie w okolicach kierownicy i wentylatorów. Wyśledzenie skąd dźwięk dochodzi nie jest takie proste bo dzieje się tak tylko w takich warunkach, a jazda wtedy z głową pod kierownicą może się źle skończyć.

Dźwięk podobny do zamykającego się wlotu powietrza pod maską. Miałem kiedyś golfa w którym sterowanie wlotów było powietrzem tym samym co serwo hamulca. I zamykanie się wlotów bądź przełączanie nawiewu wydawało właśnie taki dźwięk.

Z góry dzieki za pomoc

Sławek

Opublikowano

Sprawa nadaje sie na niezły materiał do Strefy 11. Lub do Archiwum X.

Można ja zakatalogować do spraw nie wyjaśnionych nigdy. Pytań bez odpowiedzi. Tutaj pomoże tylko cud. Ewentualnie wymiana panela sterowania, Jeżeli nie jest na linki wymień go na taki normalny od klimatronika, jeżeli wogule sie nada.

Nie mam pojęcia poco wsadzali takie panele na pokrętła

BMW sie nie psuje
Opublikowano

No tak, czyli bede tak jak Fox Mulder.

A co do panelu sterowania to juz myślałem nad tym. Cyferkowy byłby bardziej fajny tylko nie wiem czy sie bedzie nadawał...

Opublikowano

No to się w końcu dobrałem i tak wygląda panel u mnie

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.e-ares.pl/bmw/p3.jpg

niema w nim pokrętła od regulacji siły nawiewu(obok niebieskiego gniazda) bo kable były zbyt krótkie żeby pokazać resztę gniazd.

W trakcie demontarzu

a przełącznik obrotów jest prawie na stałe

Przełącznik po wyjęciu

i po otwarciu

Wtyczka

Sądzę po tym ze raczej podmiana nie wchodzi w grę.

Znalazłem jeszcze oraz jedną tajemniczą wtyczkę

Wtyczka jej wiązka jest razem skręcona z wiązką do tylnej rolety.

co do działania mojego nawiewu to dziś miałem takie zdarzenie ze jak uruchomiłem rano zimne auto to przez ok 20 minut coś sobie mruczał nawiew znaczy zmieniał ustawienia nawiewów.

A tak a propos sterowanie nawiewami jest w pełni elektryczne na środku. Jest okrągły talerz z wybierakiem. Talerz kręci sie do okoła przestawiając wybierak i sterując mikroprzełacznikami.

Tyle zaobserwowałem przez panel sterowania.

Opublikowano

Dziwne ale według gniazd to na zdjęciach wyglądają na podobne. Oprócz tego małego niebieskiego bo w klimatronicu jest białe, ale wygląda tak samo.

Może jednak da się przełożyć panel?

Ale pytanie czy będzie działał?

ski75 próbowałeś zamienić panele?

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

wg mnie niestety tylko podobnie

Zdjęcie nie zawiera przełącznika obrotów które widac Tu. W panelu od klimatronika, który wrzucił tu marek760i nie ma niczego co by mu odpowiadało bynajmniej ja nie widze.

Wiec choćby w tym widze problem. Być może jeszcze do wymiany bedzie wiązka kabli, bo w końcu od tego przełącznika to one wędrują do czegoś co w e32 popularnie nazywa sie mieczem a odpowiada za regulacje obrotów wentylatora. Ja sie przymierzam do dogłebnego obejrzenia całego mechanizmu nawiewów bo mam powoli dosyć jego nieprzewidywanego zachowania. Chyba ze to zachowanie to przemyslany krok producenta tylko z powodu fiksacji jakiegoś czujnika reszta zachowuje sie dziwnie.

Oglądałem w ETK oba panele i ten z pokrętłami nazywa sie tam "Panel klimatyzacji" a ten z przyciskami "Panel automatycznej klimatyzacji". Coś czuje że i same bebechy nawiewu są inne.

Jeśli ktoś z okolic Warszawy ma chęć na wspólne majstrowanie w tych przełącznikach i ma klimatronika to mogę sie umówić i sprawdzić. Przecież nie kupie panelu tylko po to by sie dowiedziec ze nie pasuje :)