Skocz do zawartości

e34 problem z cieknacym olejem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

mam taki problem z moim e34 m20b20 89`, mianowicie zauwazylem jakis czas temu ze ubylo mi oleju, co bylo nie normalnym zjawiskiem dla mnie bo zawsze mialem optymalny stan a nic nie dolewalem az przez 7500km az do tego momentu, zauwazylem ze blok silnika troche jest upaprany olejem, wiec wybralem sie do mechanikow i jeden stwierdzil ze to uszczelka pod glowica, drugi natomiast ze uszczelka pod pokrywa zaworow, wiem ze silnik gdy jest zimny podstukuje troszeczke(wydawalo mi sie ze to pasek alternatora ale nie) dzieje sie tak tylko na wolnych obrotach. prosze Was o jakies sugestie, aha silnik jest slabszy niz byl... :| co z tym zrobic? jeszcze inny mechanik po prostu zalecil mi zmiane oleju na 10/40 ale ja bym chcial od razu tez zrobic cos z tym olejem zeby nie lał..

Opublikowano

tych mechanikow to olej cieplym olejem :D

a tak na powaznie zaczalbym od zmiany na minerala - najtansza opcja

potem zmienilbym uszczelke pod zaworami (ale jak masz blok zachlapany to raczej nie to)

a jak masz kaski za duzo to zmien uszczelke pod glowica + wszystkie uszczelniacze, wtedy napewno nie bedzie cieklo a moze i auto zacznie lepiej jezdzic

pozdro

Opublikowano

widzisz kolego ja wlasnie jezdze na mineralnym, i jak bylo cieplo nie bylo problemow a teraz sa...

wiec chcialem zmienic na 10w40 ale po co zmieniac dwa razyu olej wiec chcialbym od razu cos zrobic z tym silnikiem

dodam jeszcze ze silnik nie zagrzewa sie wogole do optymalnej temp. staje na ok. 70 i ni hu hu dalej... to pewnie bedzie termostat

ale jak sadzicie? ktora to uszczelka jest pieprznięta?