Skocz do zawartości

kolumna kierownicza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.Prosze o pomoc . Mam problem w moim maleństwie 325i coupe.:

-jadąc tak około 100km/h nagle hamuje i gdy auto sie zatrzyma obroty podskakuja do 1200 na ułamek sekundy i spadają do normalnego poziomu i podczas krecenia kierownicą wydobywa sie dziwny dzwięk

-problem ten pojawia sie tylko po gwałtownym hamowaniu a przestaje gdy auto zgaszę i ostygnie.moge jezdzic po 1000 km i nic sie nie dzieje ale gdy tylko ostro zahamuje wystapi ten problem.

Prosze o pomoc i porade co to może być?słyszałem ze kolumna kierownicza z maglownicą do wymiany , ale dlaczego dopiero po hamowaniu?

:cry:

Opublikowano
Czy pisząc gwałtowne hamowanie masz na myśli wduszenie pedału hamulca do końca ? bo jeśli tak to może serwo już niedomaga i przez rozszczelnienie daje ''lewe''powietrze do kolektora skutkiem czego obroty wzrastają.Co do dziwnych dzwięków przy skręcie to jeżeli stan płynu wspomagania jest na właściwym poziomie to pompa może szwankuje.
Opublikowano
  • Autor
tak mam właśnie na myśli pedał hamulca do dechy.Czego mam szukać ewentualnie na alegro serwo abs czy coś innego? :shock:
Opublikowano
Z zakupem zaczekaj przeprowadż najpierw próbę zaślep przewód idący od kolektora do serwa, w bezpiecznym miejscu rozpędż auto do 40km/h i wtedy zahamuj oporowo jak sytuacja ze spadkiem obrotów nie powtórzy się to masz rozwiązanie.Pamiętaj że serwo wtedy nie będzie wspomagało Twojego nacisku na pedał musisz użyć większej siły i wybrać miejsce w którym będzie możliwość ominięcia przeszkód.Jest jeszcze zaworek zwrotny na tym przewodzie od serwa być może przycina się i w skrajnym położeniu przez chwilę pozostaje .
Opublikowano
  • Autor
Zbytnio sie nie znam i nawet nie wiem gdzie jest to serwo ale spróbuje.dzieki
Opublikowano
To poproś kogoś kto ma jakieś pojęcie i przekaż mu te sugestie.