Skocz do zawartości

Zegarek analogowy -> mały OBC -> temperatura?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam uzytkownikow forum!

Czytam Wasze porady od dluzszego czasu, a rejestracja spowodowana jest zrobieniem sobie prezentu pod choinke - E32 730iA :)

Poprzedni wlasciciel auta powiedzial, ze od nowowsci byl zegar analogowy. Pozniej zostal dokupiony maly OBC, lecz temperatura pokazywana to ciagle -30 deg C :( Podejrzewam ze nie ma w ogole czujnika temperatury. Na allegro mozna takowy zakupic i tu pytanie - czy instalacja pod czujnik byla w samochodach przygotowywana standardowow czy tez nie...

Z gory dziekuje za odpowiedz :modlitwa:

Edytowane przez dredd
Opublikowano

Witaj, niestety instalacji standardowo nie ma, trzeba ją samemu położyć, ale jest to tylko jeden przewodzik do masy i jeden do komputerka. Kilka miut roboty.

Pozdrawiam

Opublikowano

szkoda :( mam andzieje ze kostka przy obc jest rozbieralna...

a którędy najlatwiej wyprowadzić przewód pod maske?

PS. czy jak kupie pełny obc to będzie działać reszta funkcji czy podobnie jak z temperaturą?

Opublikowano

Witam, zajmowałem się wiele razy przerabianiem komputerów w e36. Tam, przy zmianie z najniższego komputera (temp, check) na najwyższy, trzeba było kłaść dobre pare kabelków (okło 10szt). W E32 z tego co się orientuje jest prosciej, mniej roboty. Ale ogólnie przerabiać trzeba. Przewodzik do temp obojętnie którędy wyprowadzamy pod maskę, ważne jest tu miejsce montażu samego czujnika, żeby nie przekłamywał (najlepiej zbliżone do oryginału - w okolocach nadkola lub wlotu powietrza na terczę hamulcową, czyli tam gdzie jest dużo powietrza z dworu, a nie od silnika).

pozdrawiam

Opublikowano

to ja zadam inne troche pytanie w mojej e32 730 z 89r jest ten czujnik temperatury jest on umieszczony przy prawym halogenie ale np

jest rano -5st /c tyle pokazuje odpalam silnik samochod troche pochodzi to zaczyna temp wskakuje npdo +2st/c i rosnie i tak sie zastanawiam moze ja mam jakis czujnik w srodku albo co i tak samo podczas jazdy tez jest + np w takich warunkach atmosferycznych jak teraz

mam maly OBC

Opublikowano

Witam,

Ogólnie zajmuje się na codzień komputerami w autach i czujnikami także. Podstawowe pytanie: czy czujnik jest oryginalny czy zamiennik zakładany samemu?

Czujnik przy halogenie może nagrzewać się od samego halogenu, od chłodnicy znajdującej się w pobliżu lub od komory silnika. Czujnik musi być na wierzchu, niezasłoniony niczym innym, aby mógł być podaczas jazdy chłodzony powietrzem z zewnątrz.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam jeszcze taki maly problemik mianowicie dzis wypiolem na chwile czujnik temperatury i wpiolem go po paru minutach spowrotem wlaczylem zaplon a komp pokazuje ze mam -29.5 st/c

czy potem to sie zmieni??

Opublikowano

z tego co czytalem to wraca do normy po parunastu min.

no chyba ze wina stykow kostki... WD 40 moze pomoze...

Opublikowano
a jesli mam maly BC to jak bym chcial zalozyc duzy BC to musze oprocz duzego BC i manetki cos jeszcze dokupywac i cos kombinowac z wiazka czy wystarczy ze wepne BC w miejsce starego i przeloze manetke???
Opublikowano
Witam, zajmowałem się wiele razy przerabianiem komputerów w e36. Tam, przy zmianie z najniższego komputera (temp, check) na najwyższy, trzeba było kłaść dobre pare kabelków (okło 10szt). W E32 z tego co się orientuje jest prosciej, mniej roboty. Ale ogólnie przerabiać trzeba.

BTW. Dzis temperatura z -30 wskoczyla na -20 i spadala az do -26 ! Czy to moze swiadczyc ze jednak mam gdzies ten czujnik tylko jest uszkodzony? :roll2:

Opublikowano

Witam.

U mnie w E38 też miałem problem z czujnikiem temperatury (komputer wskazywał -40°C). Zajrzałem pod spód i okazało się, że w miejsce oryginału mam założony taki oto 'wynalazek': http://www.allegro.pl/item294965891_czujnik_temperatury_zewnetrznej_bmw_e46_e38_e39.html. Zakupiłem więc czym prędzej nowy i zamontowałem (na szczęście oryginalnej wtyczki poprzedni właściciel nie urwał). Myślałem że będzie wszystko ok, ale jakież było moje zdziwienie gdy po włączeniu zapłonu znów pokazywało -40°C. Na szczęście pomogło odłączenie akumulatora na kilkanaście sekund, widocznie czujnik się wyzerował.

Pozdrawiam.

Opublikowano
kurcze... ta instalacja musi byc chyba... Panowie, gdzie szukac tego czujnika bo ja tam kolo swiatla nic nie widze :duh:
  • 2 lata później...