Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

wczoraj mialem spotkanie z dziura i niestety moja miska sie uszkodzila, plat czolowy prawie wpadl do srodka i jest dziura wielkosci 8 cm, i czeka mnie wymiana miski, i teraz pytanie, czy jak ja bede wymienial to musze odkrecac pompe wspomagania, bo jak powierzchownie sie przygladalem to na misce jej uchwyt tej pompy, czy przy wymianie moga mnie spotkac inne przykre komplikacje, a i czy konieczna jest wymiana uszczelki, i ile orientacyjnie ona kosztuje,

dzieki

e38 m62
Opublikowano

Witam, pompa wspomagania to jest nic(bo jest na wierzchu)trzeba odkręcić pompę oleju(to już większy problem)i kółko zębate łańcucha, i razem z misą wyciągnąć i to jeszcze może nie chcieć wyjść i trzeba podnieść silnik na łapach, a uszczelka tylko nowa ja dałem nie dawno 20zł, i dobrze jest delikatnie ją przykleić do bloku(silikon) bo jebca można dostać jak trzeba na każdą śrubkę ustawiać(podejście nie cudo),

powodzenia.

Opublikowano
Witam, pompa wspomagania to jest nic(bo jest na wierzchu)trzeba odkręcić pompę oleju(to już większy problem)i kółko zębate łańcucha, i razem z misą wyciągnąć i to jeszcze może nie chcieć wyjść i trzeba podnieść silnik na łapach, a uszczelka tylko nowa ja dałem nie dawno 20zł, i dobrze jest delikatnie ją przykleić do bloku(silikon) bo [bAD] można dostać jak trzeba na każdą śrubkę ustawiać(podejście nie cudo),

powodzenia.

Niby jak chcesz odkręcić pompę olejową , kółko zębate , gdy miska jest przykręcona i po co? Co do łap silnika - faktycznie trzeba je poluzować na śrubach, polecam poluzować również łapy skrzyni biegów, oraz odkręcić zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego - przy unoszeniu silnika listwa z wiązkami wtryskowymi może ulec uszkodzeniu. Po takich zabiegach miska wychodzi bez problemu.

Przed montażem proponuję umyć brzegi bloku i miski w miejscu stykania się z uszczelką benzyną ekstrakcyjną, a nową uszczelkę położyć na silikonie

(są różne kolory)gdyż mimo wszystko może cieknąć ( nierówne powierzchnie). Pozdrawiam :wink:

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl