Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

No więc mam problem z DCS i moze będziecie w stanie mi pomóc.

Samochód to E46 z 2002 roku 330D.

Jakiś czas temu na mokres nawierzchni chciałem sobie poświrowac z wyłączonym DSC no i sie nie udalo ;) Wywinelo mnie o 180 stopnii i uderzylem docys mocno tylnym prawym kołem w wysoki kraweznik.

Dosyc mocno pogiela mi sie felka i urwal kabel od czujnika ABS/DSC (bo to chyba ten sam czujnik dla 2 systemow). Dodatkowo pogiął mi się boczny wahacz ( ten taki najcieńszy ). Kabel czujnika polutowałem, koło dałem do prostowania a wahacz wymieniłem.

Od tego czasu co jakiś czas na klika dni zapałala mi sie kontrolka DSC i ABS'u i obydwa systemy nie dzialaly. Po kilku dniach naprawialo sie samo. I tak przez pol roku az w koncu zapalilo sie na dobre. Zdjalem kolo i zobaczylem ze kabelek sie przetarl. Kupilem na Allegro czujnik za 100 PLN i chcialem wymienic. Okazalo sie, ze kupilem ze zla wtyczka (mam niebieska a kupilem z szara) wiec przelutowalem wtyczki.

Niestety nie pomogalo.

Podlaczylem CarSoft'a i i dostalem taki blad:

"Right reat weel speed sensor - accidend recognition" ????????????????

Czy ktos moze mi powiedziec w jakis sytuacjach pokazuje sie ten blad ? Czy to nadal sprawa czujnika czy moze pokrzywilo mi sie cos w piascie przy tym "wypadku" i czujnik dziala dobrze tylko nie zawsze "lapie" zabki na piascie i teki tego efekt ?

dzieki za wszelkie porady.

KACPER

Opublikowano
kupiłes czujnik do przodu (lub uszkodzony) z tyłu jest inny.musisz kupic konkretnie taki jak potrzebujesz czyli na tył.