Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sporo czasu już minęło a ja jeszcze nie opanowałem problemu.

Teoretycznie to niby wiem co jest grane ale ....właśnie.....

Komputer pokazał, że są różne prędkości obrotowe na przednich kołach a dokładniej wszyskie koła za wyjątkiem prawego przedniego pokazują tę samą prędkość a prawe przednie pokazuje inne dane(i to sporo inne).

Po zamianie czujników przednich jest nadal to samo czyli znowu złe dane z prawego przodu. Wniosek:coś jest nie tak z piastą. W/g elektryka co to wszystko badał piasta pewnie ma inną ilość ząbków i odczyty są złe. Jest to możliwe ponieważ dla przypomnienia dodam, że samochód kupiłem bity właśnie w prawe, przednie koło i między innymi piasta była wymieniana. Czyli powinienem kupić piastę idealnie od mojego modelu i powinno być OK. Ale...w/g strony"realoem.com" wszystkie e39 za wyjątkiem m5 mają dokładnie takie same piasty(sprawdziłem numery dla conajmniej 10 innych modeli z różnych lat) i teraz jestem w kropce bo nie wiem jak to jest możliwe, że u mnie niby jest inna piasta(czyżby przypadkowo od m5?).

Sprawdzić to mogę w sumie rozbierając przednie zawieszenie z obu stron i licząc ząbki ale jest z tym trochę roboty i chwilowo ciężko u mnie z czasem.

Jak myślicie-możliwe, że jest inna piasta od m5 czy to jeszcze może być wina czegoś innego?.

Opublikowano

No to mam pomysł: zamienić we wtyczce sterownika pompy ABS konektory przewodów od czujników. To co Ty sprawdziłeś daje Ci dwa alternatywne rozwiązania: inny pierścień lub (prawdopodobnie) uszkodzony sterownik. Moje rozwiązanie pozwoli Ci rozstrzygnąć ostatecznie: jeśli po zamianie pinów prędkość z "niby P/L" koła będzie niższa to podejrzenie pada na sterownik, jeśli prędkość z "niby P/P" koła będzie w dalszym ciągu mniejsza to podejrzenie pada na pierścień.

Podaję Ci numery pinów we wtyczce sterownika ABS do których podłączone są przewody do poszczególnych czujników:

- koło P/L: piny 12 (czerwony) i 28 (niebieski/czerwony +)

- koło P/P: piny 16 (żółty) i 15 (niebieski/żółty +)

- koło T/L: piny 29 (biały) i 13 (niebieski/biały +)

- koło T/P: piny 31 (zielony) i 30 (niebieski/zelony +)

Musisz zamienić miejscami kabelki z pinów 12 i 16 oraz 28 i 15 i sprawdzisz ponownie wszystko na kompie.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Dzięki za dokładne info :D . Jak tylko znajdę trochę czasu i wstrzelę się na kompa to sprawdzę dokładnie tak jak napisałeś. Czyli nadal się martwię, że mogą być spore koszty bo piasta to pikuś w porównaniu z ewentualną wymianą sterownika ABS.

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tu o centralkę od poduszek(airbag sensor).

Wywaliło mi poduszkę w drzwiach i po wymianie trzeba było skasować błąd z centralki airbag ale błąd nie chciał się skasować więc kupiłem dokładnie taki sam sterownik z nieuszkodzonego samochodu i takie mam pytanie? Czy magę ten sterownik założyć sam i nic się nie stanie(poduszki nie wypalą)-znajduje się on pod telefonem w konsoli środkowej. Ewentualnie na co zwrócić uwagę przy zakładaniu.

Opublikowano

Sterownik możesz w razie co naprawić... 250-300 PLN...

Odnośnie sterownika SRS to spoko... Przed wymianą odłącz tylko akku i poczekaj 15 min... Dziwię się tylko dlaczego nie dało się skasować błędów...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Ano właśnie sam się dziwię i nie wiem czy "fachowiec"mnie w konia nie zrobił; bo samochód stał 3 dni a on tylko sprawdził co jest grane z tym muleniem asc(zdiagnozował złą piastę) i niby walczył z tym sterownikiem SRS ale stwierdził, że tylko można go zczytać a nie można go zaprogramować i , że wygląda na to, że coś już wcześniej było przy nim robione(faktycznie jak go rozebrałem to są ślady lutowania-takie usmarkane luty). I teraz nie wiem czy ten fachowiec sabie jakieś układy podmienił czy faktycznie jest tak jak powiedział.