Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Dziś w swoim aucie zauważyłem dziwny objaw. Jak jadę spokojnie, silnik nagrzany wskazówka stoi na środku wskaźnika, pociągnę jej powyje 4500 obrotów to zaczyna spadać temperatura płynu, na wskaźniku, tak do 1/4. Wystarczy, że wrócę do spokojnej jazdy, 3000-3500 obrotów, wszystko wraca do normy czyli wskaźnik idzie na środek skali i tak pozostaje. Patrzyłem jak wóciłem do domu, na postoju, po przegazowaniu kilka razy na ok 5000 też spadała ale po ponownym odpaleniu już nie było tego objawu. Co to może być ?? Wina termostatu czy czujnika podającego temperaturę na zegary ?? W weekend muszę podłączyć ją pod kompa i zobaczyć co będzie. Kupiłbym termostat ale jeżeli okaże się że będzie to samo to wywale ponad 300 bez efektu. Proszę doradźcie co to może być, może ktoś miał coś takiego w swojej. Aha moja to 320i z 99 roku.

Pozdrawiam

Krzysztof
Opublikowano
Myślę, że termostat kpiŁeś niepotrzebnie. Moim zdaniem uszkodzony jest wskaźnik lub czujnik temperatury. Komp pokaże.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, nie termostatu jeszcze nie kupiłem. Dlatego właśnie pytam Szanowne grono użytkowników żeby nie wpuszczać się w dodatkowe koszty. A napiszcie proszę gdzie jest ten czujnik ?? To ten który podaje na ECM'a czy jest osobny podający na zegary?? Gdzie on się znajduję ??
Krzysztof
Opublikowano
u mnie taki objaw oznaczal wymiane termostatu ale nie wiem jak u ciebie bedzie??
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."