Skocz do zawartości

pytanie odnosnie oleju silnikowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Szukalem na forum i jest tego sporo nawet ktos zalozyl temat "przyklejony" na temat oleju itp. ale nic nie znalazlem kakretnego mam takie pytanie.

O co chodzi z tymi olejami :

np.

-syntetyk

-pol syntetyk

-mineralny

albo 10w40

15w40 itp ...

o co w tym wszystkim chodzi?? :mad2: :mad2: :mad2:

Czy zalezy od marki auta i pojemnosci silnika jaki olej zalac czy jak ??

Opublikowano

O co chodzi z tymi olejami :

np.

-syntetyk

-pol syntetyk

-mineralny

albo 10w40

15w40 itp ...

syntetyk lejesz jak masz silnik w super formie, małym przebiegu rzeczywistym, w zaleznosci jaki byl poprzednio lany.... no różnie

półsyntetyk lejesz ja silnik jest ok ma duzy przebieg, bierze lekko olej, półsyntetyk ma oznaczenie np 10W-40 to jest klasa lepkosci i tp!

mineralny lejesz jak masz silnik padake, z bardzo bardzo duzym przebiegiem, bierze ci sporo oleju, tłucze cos w silniku(metoda handlarzy)itp.

nawet jesli silnik masz padake to lepiej zalac półsyntetyk niz go dalej katowac na mineralu! bo na mineralu szybko sie zuzywa a szczególnie rozrzad!!!!

najlepszym kompromisem jest pół syntetyk kazdy ci to tu powie ze bezpieczenstwo i rozsadek jak niewiesz co było wczesniej lane takze jak niewiesz nic o aucie to lej półsyntetyk!!!

POZDRO!

Opublikowano

sory zapomniałem jeszcze dodac ze syntetyk utrzymuje silnik w czystości i jest do ekstremalnego eksploatowania odpowiedni!

półsyntetyk jest to mieszanina minerala z syntetykiem przez co lekko uszczelnia silnik ale go nie zawala nagarem!

mineral uszczelnia silnik nagarem!!!

jak miałes zalany mineral to nawet nie próbój lac syntetyka bo ci wypłucze cały nagar i Będziesz Miał Wydatki!!! W takim przypadku warto zalac półsyntetyk! on szkody nigdy raczej nie narobi!

zreszta co Ci bede tłumaczył! wpisz na necie w googlach i poszukaj czym sie jeden od drugiego różni!!!

POZDRO!

Opublikowano

yhy..czyli juz jestem madrzesjszy o dodatkowa wiedze :D

oczywiscie nie ma mozliwosci sprawdzenia jaki olej jest w silniku...moze poszukam po naklejkach....

Opublikowano
a nic sie nie stanie jak byl mineralny a wleje mu polsyntetyka?? bo slyszalem ze tez moze wyplukac u nie powinno sie zmieniac,a z tym ze mineralny Ci silnik zniszczy i zalepi nagarem to chyba kolega troche przesadzil,w koncu oleje mineralne tez sa bardzo dobrej klasy np castrol high mileage 15W40 bardzo wszyscy chwala ten olej i nie wierze ze jest gorszy od polsyntetyka
Opublikowano

a wlasnie jeszcze cos mi sie nasunelo....

oznaczenia np 10w40 15w40 to po tym tz da sie rozruznic czy jewst syntetyk czy pol syntetyk czy mineralny czy naprzyklad 15w40 to moze byc syntetyk, pol syntetyk i mineralny???

Opublikowano

a nic sie nie stanie jak byl mineralny a wleje mu polsyntetyka?? bo slyszalem ze tez moze wyplukac u nie powinno sie zmieniac,a z tym ze mineralny Ci silnik zniszczy i zalepi nagarem to chyba kolega troche przesadzil,w koncu oleje mineralne tez sa bardzo dobrej klasy np castrol high mileage 15W40 bardzo wszyscy chwala ten olej i nie wierze ze jest gorszy od polsyntetyka

moze wypłukac ale nie musi to jeszcze zalezy od stanu silnika! ale ludzie przewaznie jak usłysza ze mieli wlanego minerala od razu wlewaja półsyntetyk i jakos sie nie skarżą! to jeszcze zalezy od gestosci oleju i jego właściwosci!

a co do drugiej czesci to za przykład podam mój silnik! prawda prawda jest żyleta ale handlarz przed sprzedarza zalał do niego minerala bo panewka sie tłukła i chciał uciszyc ten stukot! co prawda udało mu sie ale jak zmieniłem na półsyntetyk to nie brał oleju nic ale po 4 miesiacach panewka sie odezwała... i jak rozbierałem silnik z mechanikiem to taki nagar miałem na klawiaturze ze ja dziekuje.... w miscie to samo.... wiec zaraz po rozebraniu na czesci pierwsze silnika miska, pompa olejowa, pokrywa zaworów oraz głowica poszły pod myjke cisnieniowa!!! wyczysciłem wszystko na cycuś i teraz po tych naprawach nie dosc ze silnik ma moim zdaniem wiecej mocy to jaki czysty i jak pieknie pracuje...marzenie!!!:):) moze i masz racjie ze to zalezy jaki mineral jest wlany ale ogólnie ja mam przykre doświadczenia z tym typem olejów i nie polecam!

a tak nawiasem kazdy olej mineralny jest gorszy od półsyntetyka bo ma mniejsze własciwsci smarujaco-penetrujace jest przystosowany do mniejszych temperatur pracy itp... niezaleznie jak nie był by chwalony!

a ty kolego zaba84 nie mozesz sobie zobaczyc na internecie o tych klasach olejów tylko wszystko Ci trzeba tłumaczyc..... wystarczy na necie poszukac jest tego mnóstwo!!! sory ze tak sie rozpisałem:)

POZDRO!