Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,czy ma ktos pomysly (najlepiej z doswiadczenia) jak wyczyscic uszczelki w ktore wchodza przednie 2 szyby w bmw e36 compact gdyz ostatnio zauwazylem ze od otwierania i zamykania bardzo mi sie porysowaly te szyby przez kamyczki itp.slychac nawet pisk przy manipulowaniu szybami.chodzi mi o to czy trzeba koniecznie sciagac boczki drzwi ,jak usunac zanieczyszczenia itd.

po tym wszystkim prosze jeszcze o pomoc jak usunac istniejace juz ryski na szybach.pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie :D

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
Moze sie nie znam ale uszczelka jak wynika z nazwy powinna uszczelniac czyli nie dopuszczac do dostawania sie miedzy nia a szybe i w glab mechanizmu roznych zanieczyszczen a jesli u Ciebie wchodza tam juz ziarnka piasku to moze uszczelki chyla sie juz ku swemu upadkowi i czas pochylic sie nad nowymi? :)
Opublikowano
mozliwe ze masz racje,jesli nikt nic innego nie zaproponuje,bede musial rozwazyc wymiane uszczelek :cry2:
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
Druga opcja tak łopatologicznie myslac to sprobowac rozebrac boczki i przeczyszcic porzadnie uszczelke zeby nie bylo miedzy nia a szyba zadnych drobin, bo moze cos tam zaleglo wybitnie upierdliwie i "jezdzi po szybie", potem poskladac drzwi i patrzec co sie bedzie dzialo... Mozliwe tez ze obedzie sie bez demontazu boczkow tylko opuscic maksymalnie szybe i sprobowac czyscic... Jak to mowia na uczelni, kazda naprawde zaczynajmy od weryfikacji czesci :) Wiec zweryfikuj i ocen czy juz do wymiany czy wystarczy czyszczenie i po klopocie... Pozdrawiam!
Opublikowano

http://moto.allegro.pl/item275735113_super_zestaw_polerski_do_szyb_samochodowych_od_ss.html

Tutaj masz cos co moze Ci byc pomocne, do pewnego stopnia szybe da sie wypolerowac ale jak rysy sa zbyt glebokie to niestety tylko wymiana. Osobiscie z polerowania szyb nie pomoge bo sam szukam informacji bo chce to zrobic z lakierem :) Wybacz ze dziele odpowiedzi, ale mi zawsze cos zaswita jak juz skoncze pisac :mad2:

Opublikowano
zdejmij te listwy i sprężonym powietrzem wydmuchaj ,troche pomoże

kolego a o ktorych listwach mowisz?

Sendra dzieki za zaangazowanie :D

Opublikowano

no spoko,przejrze sobie co tam sie dzieje.

a tak wogole czy ktos probowal polerowac ryski na szybie pasta tempo do karoserii?z doswiadczenia znajomych ponoc schodzilo z lusterek i okien :shock:

Opublikowano
Witam !U mnie podziałał kokpitspray :cool2: :twisted2: bo szyba nie chciała sie do konca zamykac teraz jest jak nowa.(acha kokpit+czysta szmatka bawełniana i znowu kokpit dla zabezpieczenia i konserwacjii) pozdrawiam
Opublikowano
a czysciles moze uszczelki z zanieczyszczen ktore porysowaly ci szybe?
Opublikowano
jak masz głebokie rysy to pozamiatane trzeba wymienić lub podjedz do zakładu gdzie montują szyby może oni coś doradzą a listwy tylko wydmuchać powietrzem i niczym nie smarować
Opublikowano

no wlasnie ze bylem w zakladzie i powiedzieli ze zaklady takim polerowaniem rys juz sie nie zajmuja bo podobno "nic nie zdalo egazminu" wiec sluza i zalecaja wymiane szyby na nowa,ale zanim to zrobie to sprobuje tym srodkiem polerskim z allegro

a przy zdejmowaniu tych listw nie ma jakis kombinacji albo problemow?

Opublikowano
jeżeli nie zdejmowałeś takich listew to pamiętaj zebyś ich nie pogioł , musisz robić to delikatnie i powoli można od wewnątrz podwarzyć delikatnie śrubokrętem :cool2: przed zabraniem się do zdejmowania listwy sprawdz czy nie jest ona przykręcona na wkręta od wewnatrz drzwi
Opublikowano
jeżeli nie zdejmowałeś takich listew to pamiętaj zebyś ich nie pogioł , musisz robić to delikatnie i powoli można od wewnątrz podwarzyć delikatnie śrubokrętem :cool2: przed zabraniem się do zdejmowania listwy sprawdz czy nie jest ona przykręcona na wkręta od wewnatrz drzwi

ok ,a co do polerowania slyszales albo ktos inny moze ze te ryski moga zejsc paska tempo??

Opublikowano
ok ,a co do polerowania slyszales albo ktos inny moze ze te ryski moga zejsc paska tempo??

Szkło poleruje się tylko pastą do szkła - żadną inną. Ja mam jeszcze taki środek do polerowania w postaci podobnej do wosku samochodowego - ale to na bardzo malutkie zarysowania.

Opublikowano
Szkło poleruje się tylko pastą do szkła - żadną inną. Ja mam jeszcze taki środek do polerowania w postaci podobnej do wosku samochodowego - ale to na bardzo malutkie zarysowania.

chodzi ci o cos takiego?

http://moto.allegro.pl/item275735113_super_zestaw_polerski_do_szyb_samochodowych_od_ss.html

Opublikowano

chodzi ci o cos takiego?

Tak.

Ja mam taki: http://moto.allegro.pl/item278818019_zestaw_polerski_do_szyb_szkla.html - ale jeszcze nie używałem (jakoś na myśl o dwugodzinnym polerowaniu mi się odechciewa - a mam długą rysę od wycieraczki).

Opublikowano
2-godzinnym? :jawdrop: :jawdrop: czemu az tyle???skoro ty masz 2 godziny to ja bede mial z 10 jak nic :mad2:
Opublikowano
wydaje mi się że takich rys nie nie da się spolerować samemu. bo gdyby było można toby ktoś się tym zajmował. spróbować można

Jak najbardziej można spolerować samemu. Skąd wiesz, że nikt się tym nie zajmuje?