Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam takie pytanie odnośnie przepisów, które mają się zmienić po 25 grudnia. Jak to jest czy można jeszcze wyrejestrowane samochody na lawetach bez tablic przywozić czy już wszystko ma być zarejestrowane? Słyszałem, że teraz bez tablic nic nie można przywozić co ma ukrócić sprowadzanie samochodów, które nie nadają się do rejestracji np. jakieś powypadkowe gdy tam zostały wyrejestrowane w Polsce już nic nie zrobię z rejestracją. Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.
Opublikowano
to do końca nie ma być tak,chodzi o auta wyrejestrowane(kasacja,kradzież itd),motocykle możesz przywieżć nierejestrowany ale pod warunkiem ZE NIGDY ZA GRANICA NIE BYL REJESTROWANY.pozdro
Opublikowano

Powstało niezłe zamieszaie wokół tych przepisów (zwłaszcza jeśli chodzi o samochody z DE) i myślę, że sytuacja szybko się nie wyklaruje:

1. W Auto Świat Nr 46 napisali, że nowe przepisy oznaczają brak możliwości sprowadzania aut wyrejestrowanych za granicą z jakichkolwiek powodów.

2. Rozmawiałem w ub. tygodniu ze znajomym z WK dla gminy Zamość i powiedział mi, że abym miał dowód te nie ma problemu. Wczoraj dzwoni do mnie i mówi żebyśmy jednak rejestrowali graty bo po zagłębieniu się w przepisy doszli do wniosku że dowód rejestracyjny nie może być unieważniony (a na każdym dowodzie aut z Niemiec jest wymeldowanie /zazwyczaj ostateczne/, obcięte rogi, przekreślenie lub pieczątki z adnotacją o unieważnieniu dowodu).

3. Dzwonie do WK w Lublinie Pan mówi, że istotne jest z jakiego powodu auto zostało wyrejestrowane sprzedaż czy kasacja. Mówie, że mam obcięte rogi i ostateczne wymeldowanie odpowiada NIEZAREJESTRUJEM takiego auta po 25 grudnia.

4. Byłem również w WK dla miasta Zamościa z tym samym pytaniem. Odpowiedź: w Lublinie mogą sobie nie rejestrować a my zarejestrujemy bez problemu mimo obciętego dowodu i wymeldowania ostatecznego.

5. Kolega pytał w Biłgoraju również nie widzą problemu.

Jedno auto już zgłosiłem w celnym luz żadnej paniki ani kolejek. Celnik mówi, że po 25 grudnia potrzebne będą nowe BRIEFY (te płachty) i dowody - KOMEDIA

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
To oni chyba sami nie wiedzą. Bo chcę przyprowadzić teraz motocykl walnięty przód lagi wymienić i by śmigał, ale nie wiem jak bedzie z zarejestowaniem. Musze do siebie chyba dzwonić i się pytać, bo jak piszesz to chyba mały bałaganik mają :?
Opublikowano

Witam- Ale z tego co sie orientuje, to mieli nie rejestrowac tych samochodow ktore nie mialy niemieckiego dowodu rej (fahrzeugshein) a mialy tylko brief?

Przeciez zeby je kupic i przywiez do pl , no to musisz najpierw w niemcowni je wymeldowac najpierw. Wydaje mi sie ze jest to kolejny jakis balagan, w wydzialach komunikacji-nikt nic nie wie i robia problemy by zarejestrowac wymeldowane auto. Ja jednak mysle ze ten przepis jest tylko odniosnie tych samochodow- bez fahrzeugsheinu.

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Witam- Ale z tego co sie orientuje, to mieli nie rejestrowac tych samochodow ktore nie mialy niemieckiego dowodu rej (fahrzeugshein) a mialy tylko brief?.

Ponoć przepis mówi (nie czytałem), że ma być ważny dowód rejestracyjny a jeśli masz obcięty z adnotacją unieważniony to chyba mogą się tego przyczepić :?:

Przeciez zeby je kupic i przywiez do pl , no to musisz najpierw w niemcowni je wymeldowac najpierw.

Ok tylko, że możesz wziąść w Niemcowni nowy BRIEF i dowód rejestracyjny na Siebie (czyli wystawiają nowe dokumenty na Polaka który kupił auto) i po problemie. Zakładając, że ktoś kupił samochód DLA SIEBIE a dla handlarza, który sprowadza kilkadziesiąt samochodów w roku to koniec i o to całe zamieszanie.

Wydaje mi sie ze jest to kolejny jakis balagan, w wydzialach komunikacji-nikt nic nie wie i robia problemy by zarejestrowac wymeldowane auto. Ja jednak mysle ze ten przepis jest tylko odniosnie tych samochodow- bez fahrzeugsheinu.

Przepis jest nowy i radcowie prawni w WK muszą go zinterpretować a to pewnie potrwa ale ja chyba w poniedziałek pójde robić opłaty bo nie chce się obudzić z ręką w ...

BTW Czy auto wyrejestrowane ostatecznie w Niemczech może byc ponownie zarejestrowane w tym kraju ?

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
akrystian jakbyś coś się dowiedział to daj znać, bo teraz jest bałagan i kupując nie zdąże zarejestrować i bedzie problem. :duh:
Opublikowano
Ja Ci wierze. Tylko mam pytanie, bo to jakies niezrozumiałe dla mnie jest. Wynika z tego, że jedynie chyba nowe motocykle mogę kupować?
Opublikowano
niekoniecznie,albo ma byc zarejestrowany albo NIGDY nie byl rejestrowany(np.cross)co nie jest jasne?piszesz w WK oswiadczenie i po sprawie.pozdro
Opublikowano
Oświadczenie że motocykl nigdy nie był zarejestrowany(oczywiście ryzykujesz jeśli był).pozdro
Opublikowano

Juz sie dowiadywalem, najbardziej to uderzy dla aut z francji powypadkowych, dlatego gdyz orginaly sa zabierane przez policje lub ubezpieczalnie, a wydawane sa jedynie kserokopie. Z niemcami niebedzie najmniejszych problemow, jesli dostaniesz shein i brief orginal. wiecej o tym w najnowszym numerze EUROPA-AUTO-HANDEL.

http://unfallwagen.net/

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano

WITAM, MAM NIE MAŁY PROBLEM Z ZAREJESTROWANIEM FURKI

A WIEC TAK KILKA TYGODNI TEMU PRZYWIOZLEM SOBIE NA LAWECIE AUTKO, CHCĄC ZDARZYC PRZED ZMANA PRZEPISOW I OGOLNYM ZAMIESZANIEM POSTANOWILEM ZAREJESTROWAC AUTKO, DOKONALEM JUZ WSZYTKICH OPLAT W u.c. I u.s, ZAPLACILEM POPLATE RECYKLINGU, JEDNAK UDAJAC SIE DO WYDZIALU KOMUNIKACJI PANIE W OKIENKU POWIEDZIALY MI ZE MAM NIE WYSTARCZAJACE DOKUMENTY:(

POSIADAM STARY BRIF (BEZ OBCIETEGO ROGU) ORAZ II CZ. NOWEGO BRIFU ORAZ FAX Z WYMELDOWANIEM AUTA W KTORYM JEST INFORMACJA ZE MAŁY BRIF ZOSTAL ZABRANY PRZY WYMELDOWANIU A WLASCICIEL OTRZYMAL TYLKO IICZ. BRIFU.

PANIE W WYDZIALE KOMUNIKACJI W MOIM RODZIMYM MIESCIE UPIERAJA SIE ZE MUSZE Z NIEMIECKIEGO URZEDU ZALATWIC MAŁY BRIF BO BEZ TEGO ANI RUSZ.

POSTANOWILEM SPROBOWAC ZAREJESTROWAC AUTO W INNYM MIESCIE NA KOLEGE OCZYWISCIE Z UMOWĄ KUPNA SPRZEDAZY SPRAWDZAJAC CZY WYMOGI CO DO DOKUMENTOW BEDA IDENTYCZNE I CO SIE OKAZAŁO.

W INNYM WYDZIALE KOMUNIKACJI STWIERDZILI ZE DLA NICH MALY BRIF NIE JEST POTRZEBNY ALE MUSZE MIEC ORGINALNY KWITEK WYMELDOWANIA A NIE JAQKIS FAX.

CZY MOZNA TO JAKOS PRZESKOCZYC, CZY CZEKA MNIE WYPRAWA DO NIEMIEC I TO TAKA NA SZYBKO BO CHYBA PO 25 GRUDNIA TO JUZ NIC NIE POMOZE MI W REJESTRACJI WYMELDOWANEGO AUTA?

DODAM TYLKO ZE W STARYM BRIFIE NIE MAM RZADNEJ WZMIANKI O WYDANIU NOWEGO BRIFU OCZYM MI MOWILA BABKA W PIERSZYM WYDZIALE KOMUNIKACJI, DODALA JESZCZE ZE GDYBYM MIAL MALY NOWY BRIF A NIE MIAŁ TEJ II CZ. TOP TEZ NIEBYLOBY PROBLEMU BO WYSLALI BY ZAPYTANIE DO NIEMIECKIEGO URZEDU O POTWIERDZENIE REJESTRACJI, A MOJEJ SYTUACJI TEN PRZEPIS SIE NIE SPRAWDZA I NIE MOGA MI POMOC SAm musze jechac do niemiec to zalatwiac,

a no i zastanawia mnie fakt czy jezeli juz tego nie przeskocze i do niemieckiego urzedu pijde to na podstawie umowy kupna sprzedazy dadza mi maly brif albo jakies potwierdzenie orginalne wymeldowania auta?

---------------------------------------------

REGULAMIN:

4. Nadużywanie wielkich liter, kolorów itp. w treści postu może wiązać się z ostrzeżeniem lub usunięciem postu. Wielkie litery, kolory, podkreślenia mają jedynie wzmocnić najistotniejsze fragmenty wypowiedzi a nie całą wypowiedź.

Prosi się również o korzystanie z ogólnodostępnych programów i stron internetowych służących do korekty ortografii.

Wyedytuj to po ludzku!!! Mod.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi ale skoro masz stary BRIEF cz.I i drugą część (dowód rejestracyjny) z nowego BRIEF-U to do kompletu brakuje Ci wg mnie nowego BRIEF (taka płachta składana na pół). Zazwyczaj tak jest, że jak wydają nowy BRIEF i Dowód rejestracyjny to oddają stary BRIEF o stary dowód rejestracyjny zabierają.

Może powinieneś dostarczyć zaświadczenie z niemieckiego WK, że twoja auto było tam zarejestrowane.

Jeśli nie zdążysz skompletować kwitów przed 25 grudnia to po prostu składaj dokumenty jakie masz w WK przed ostatecznym terminem, zyskasz bynajmniej to, że będą musieli cię załatwić na starych zasadach.

A wracając do przepisów to w WK komunikacji dla gminy Zamość dotarli do jakiejś dyrektywy UE gdzie niby jest napisane że dówód rejestracyjny musi być ważny. Także wymeldowanych aut z unieważnionym dowodem nie będą rejestrować tylko na nowych BRIEF-ach i nowych dowodach rejestracyjnych. W WK dla miasta Zamość jeszcze we wtorek mówili, że będą rejestrować.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

Czy ktoś wie jakie będą zasady rejestracji samochodów przywiezionych z Niemiec po 25 grudnia?

Raz słyszałem, że nic sie nie zmieni, a za drugim razem, że mają być zmiany. Jak to w końcu ma być? Jeśli będa jakies zmiany to na czym one będą polegać???

Proszę o pomoc :)

Opublikowano
TOMEK77 napisał, że już nie jest wymagany, ale wolałbym się upewnić ażeby ktoś to zweryfikował dokłądniej czy przepisy się zmieniają. Mam pytanie jak jest z opłatami od pojemności silnika. Granica jest 2 litry a ajkbym chciał BMW 528 przyciągnąc i zarejestrować to chyba znaczna bedzie róznica niż ponizej 2,0. Jeszcze jedno jak przyprowadzę auto to mogę je jakoś od kradzież ubepieczyć nie rejestrując na polskie tablice?
Opublikowano

Znalazłem na stronie ministerstwa transposrtu oświadczenie że do rejestracji będzię potrzebna pierwsza i druga część dowodu rejestracyjnego. A więc problem będą mieć Ci co sprowadzają auto z Francji. Jeszcze nie miałem tak żebym nie miał pierwszej i drugiej części czyli brief i dowod rejestracyjny. Oto link do tego oświadczenia

http://www.mt.gov.pl/article/komunikaty/article.php/id_art/a15afa188f55228ad63303f894f1e4a5

Opublikowano
Znalazłem na stronie ministerstwa transposrtu oświadczenie że do rejestracji będzię potrzebna pierwsza i druga część dowodu rejestracyjnego. A więc problem będą mieć Ci co sprowadzają auto z Francji. Jeszcze nie miałem tak żebym nie miał pierwszej i drugiej części czyli brief i dowod rejestracyjny. Oto link do tego oświadczenia

http://www.mt.gov.pl/article/komunikaty/article.php/id_art/a15afa188f55228ad63303f894f1e4a5

a tu wspomniana dyrektywa:

http://www.doc.ukie.gov.pl/dt/31999L0037.doc

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Więc z tego co ja rozumiem z niemiec nie powinno być problemu. Chociaż nic nie pisze,czy jak ma się obydwa dokumenty i na drugiej czesci jest adnotacja ze pojazd zostal wymeldowany lub jest obciety rog to będzie można takie auto zarejstrować. I to mnie ciekawi. Mam dwa auta jedno ma obcięty róg a drugie ma adnotacje o wymeldowaniu. i pewnie dopóki nie będe ich rejestrował . Nie będe wiedzial czy będzie problem czy też nie. A może już ktos rejetrował na nowych przepisach???