Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem E 46 328 z 1999r.Auto posiada skrzynie automatyczna.

Moj mechanik twierdzi, ze ta skrzynia nie wymaga wymiany oleju, powiem szczerze, ze az mi sie wierzyc nie chce.

Druga sprawa jest taka, ze nie ciagnie za dobrze z dolu(tak mi sie bynajmniej wydaje, mam jeszcze E 36 325 i z dolu ciagnie niebo lepiej)

Moze to wina automatu, ale nie wkreca sie tak jak powinna na moje.

Zastanawiam sie co moze byc przyczyna, auto ma 200tys nalatane.

Mam gdzies w garazu kolektor wydechowy z 325 i zastanawiam sie nad zmiana dolotu.

Czy przyniesie to jakies efekty, czy nie ma sensu sie w to bawic?

Wiem, ze bylo setki podobnych postow, ale nigdzie w szukajce nie znalazlem konkretnych odpowiedzi.

Opublikowano
Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem E 46 328 z 1999r.Auto posiada skrzynie automatyczna.

Moj mechanik twierdzi, ze ta skrzynia nie wymaga wymiany oleju, powiem szczerze, ze az mi sie wierzyc nie chce.

BMW swego czasu prowadzilo polityke "niewymienialnosci oleju w automatycznej skrzyni biegow". Ostatnio zmienili zdanie i zalecaja wymiane oleju po przekroczeniu 150tys km.

Skrzynia oczywiscie wymaga wymiane oleju. Dobrze jest przy okazji wymienic rowniez filter oraz uszczelke. Pamietaj aby wlac odpowiedni do twojej skrzyni olej.

Poszukaj na forum bylo kilka tematow dotyczacych wymiany oleju w skrzyni.