Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

jako ze moja Bunia zaczela zauwazalnie scierac zewnetrzna czesc przednich opon, wybralem sie do zakladu w celu ustawienia zbieznosci a takze, przy okazji, wywazenia kol.

Moje pierwsze odczucia po odebraniu auta byly takie, ze:

- z jakiegos powodu lzej kreci sie kierownica (zastanawia mnie dlaczego?)

- poprawilo sie czucie drogi - i to na plus

- ale jednoczesnie pogorszyl sie komfort jazdy

Rozumiem, ze po ustawieniu zbieznosci i wywazeniu opona ma powinna wieksza powierzchnia przylegac do drogi, stad lepsze czucie powierzchni. I to jest ok. Tylko, skad takie pogorszenie komfortu jazdy?

Co wiecej, akurat wczoraj moj sasiad sprawil sobie MB C-klase 2001 rok i mialem okazje go wyprobowac - no i ze zdumieniem stwierdzam, ze mimo mniej wygodnych foteli auto oferuje znakomity komfort jazdy - i jak mi sie wydaje wyzszy od mojej E39 - pokonywanie dziur, hopkow i innych drogowych nierownosci jest zauwazalnie bardziej miekkie i lagodne. Tylko ze to C to inna klasa auta!

Sprawdzalem cisnienie w oponach - jest jak powinno byc.

Zastanawiam sie - czyzby owi specjalisci od zbieznosci cos spartoczyli?

Opublikowano
Też niejednokrotnie po ustawieniu zbieznoci dczuwałem dyskomfort a jeszcze wiekszy jak wymienilem np wahacz i ustawiłem zbieznosc - wydawało mi sie ze komfort porazka ale do czasu - sadze ze to kwestia przyzwyczajenia - MB to inna fura - one faktycznie całkiem innaczej wybierają dziury (delikatnie, miękko praktycznie bez szelestnie) w BMW juz tak nie jest ale za to jezdzi mi sie duzo lepiej E34 po trasie niż np W124 - takie moje zdanie
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg