Skocz do zawartości

carsoft - przebieg, przepływka i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupilem sobie interfejs viaken-a i zbadalem moją 320d carsoft-em (6.5). Zdziwiły mnie wskazania LCM reading.

W aucie miałem przekładany silnik - przy przebiegu 214 000 wsadzono goły silnik (bez osprzętu) którego przebieg w innym aucie wynosił 120 000. W związku z tym na liczniku przebiegu zostało mi 214 000, to jest oczywiste. Natomiast carsoft w "LCM reading' pokazuje mi przebieg 120 000 (!) jak to możliwe skoro przekładany był tylko goły silaj a osprzęt został stary? skad on wie?

Zapewne z tego powodu wyrzuca mi bład w tescie "Inc.cluster" o nazwie "BE LCM Internal error".

Kolejne pytanie dotyczy livedata i badania przepływomierza- jakie są dopuszczalne roznice miedzy zmierzoną wartością airflow a nominalną - u mnie generalnie są do siebie zblizone ale czasami (glownie przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem) potrafią pojawic sie na ok 1-2 sekunde roznice rzędu 100-200 jednostek. Czy to normalne?

I ostatnie pytanko - do czego służy i kiedy używac "sync EWS-ECU" i "DDE-coding"?

Pozdrawiam

Zbir
Opublikowano

Musisz skontaktować się ze sprzedawcą programu w takim razie :wink: .

CS to zabawka, dobra do kasowania poduszek. Synchro EWS-DME nie działa.Przepływką zajmiesz się jak straci moc. Taki jest przebieg w LCM bo ktos go próbował molestować.

Opublikowano
  • Autor

haha no lepiej zebym sie nie kontaktował z carsoft-em w tej sprawie;-) a viaken odpisał mi tyle co i sam sie domyslilem (cytuje "sync. EWS-ECU - adaptacja ews do ecu (immo) DDE-Coding - kodowanie silnika" ale z czym to sie je to juz nie napisal)

czyli myslisz ze to taki zbieg okolicznosci ze akurat silnik który wstawilem mial taki sam przebieg jaki był zapisany w zmolestowanym LCM-ie? hmm mało prawdopodobne ale możliwe:-)

A co do przepływki to własnie troche mu brakuje mocy wprawdzie dziury nie ma ale setke i 80-120 robi o ok. 1 s wolniej niż katalogowo, spalanie tez o jakies póltora litra większe, wiec szukam przyczyny. Kat wywalony, dolot i zaworki wyczyszczone, pompa sprawdzona wiec teraz rzuciłem sie na przepływke

Zbir
Opublikowano
  • Autor
no w sumie moze... 225/50/16. na dniach przejde na wąskie zimowki zobacze czy to cos zmieni
Zbir
Opublikowano
  • Moderatorzy
Witam,

Kupilem sobie interfejs viaken-a i zbadalem moją 320d carsoft-em (6.5). Zdziwiły mnie wskazania LCM reading.

W aucie miałem przekładany silnik - przy przebiegu 214 000 wsadzono goły silnik (bez osprzętu) którego przebieg w innym aucie wynosił 120 000. W związku z tym na liczniku przebiegu zostało mi 214 000, to jest oczywiste. Natomiast carsoft w "LCM reading' pokazuje mi przebieg 120 000 (!) jak to możliwe skoro przekładany był tylko goły silaj a osprzęt został stary? skad on wie?

Zapewne z tego powodu wyrzuca mi bład w tescie "Inc.cluster" o nazwie "BE LCM Internal error".

Kolejne pytanie dotyczy livedata i badania przepływomierza- jakie są dopuszczalne roznice miedzy zmierzoną wartością airflow a nominalną - u mnie generalnie są do siebie zblizone ale czasami (glownie przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem) potrafią pojawic sie na ok 1-2 sekunde roznice rzędu 100-200 jednostek. Czy to normalne?

I ostatnie pytanko - do czego służy i kiedy używac "sync EWS-ECU" i "DDE-coding"?

Pozdrawiam

Komputer raczej nie dowiedział sie o wymianie silnika z gazet jak również silnik o tym mu nie powie więc jeśli w LCM są dziwne odczyty to znaczy że ktoś kręcił licznik ale nie do końca mu wyszło.