Skocz do zawartości

Nierówna praca silnika, szarpanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Coż to może być, że nieraz w moim 1.8 (osoatnio coraz częściej :cry: ) jest tak, że podczas jazdy - autem strasznie szarpie - chodzi o silnik- strasznie nierówno chodzi i słychać jak delikatnie strzela w wydechu (tak jakby któryś benzyna w którymś cylindrze się nie spalała), dzieje się tak różnie, nieraz w trasie - jak silnik jest nagrzany a nieraz chwilkę po rozruchu. Podejrzewał byś świece lub kable... ale co ciekawe to się dzieje podczas ruszania i wolnej jazdy (tzn. dokładnie do 3 tys.) Bo jest tak, że stoję w korku silniczek pracuje normalnie, po czym zaczynam ruszać a tu nagle tak do połowy gazu czuje, że silnik się dusi i szarpie, dopiero jak przekroczy 3 tys. obrotów to przestaje, ale jeżeli zatrzyma się znowu. Po jakimś czasie ustaje... Tylko zastanawia mnie dlaczego na wolnych obrotach i po przekroczeniu 3 tys. jest OK, jeżeli było by coś zzapłonem, to chyba w całym zakresie obrotów- ale moge się mylić...

Jak spradzić co może być tego przyczyną ?? Albo od czego zacząć z wymianą części??

Opublikowano

No, też mi sie to daje we znaki. Szczególnie ruszanie pod górę w korku (szkoda sprzęgła :evil: ) o tym, że mi więcej paliwa z baku ubywa to już nie wspomnę :x Dziś sprawdziłem świece, pomierzyłem przewody WN i cewkę, palec rozdzielacza - wszystko jest jak powinno. Chociaż pomiare omomierzem jest mało miarodajny, ale narazie wykluczę te elementy.

Pozostają więc:

- sonda lambda

- czujnik otwarcia przepustnicy czyli TPS

- Przepływomierz

- czujnik temperatury powietrza

- może któryś wtryskiwacz leje (ale to by chyba cały czas "lał")

Tylko jak to posprawdzać :?: Przydało by się "check engine"

:idea: sam by sprawdził...

Opublikowano

Zacznij od czujnika temperatury silnika, na zimnym i ciepłym silniku, obstawiam na 80% ten właśnie czujnik.

Gdzieś jest moj post w ktorym pytam o parametry tego czujnika, zaraz moze go znajde