Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Charczą mi lekko głośniki z przodu przy głośniejszym słuchaniu (Phonocar Y-line), charczą tak jakby wzmacniacz nie wyrabiał.

Czy podłączając głośniki z tylnej półki przez wzmacniacz odciążę wzmacniacz oryginalny?

Jakiej grubości są kabelki w instalacji radiowej od przednich dolnych głośników w E32? Moje głośniki z przodu to:

Phonocar 2/741

Parametry techniczne:

Średnica: 165 mm

Moc maksymalna: 90 W

Moc muzyczna (RMS): 35 W

Pasmo przenoszenia: 70-6500 Hz

Skuteczność: 92 dB

Impedancja: 4 Ohm

Nierdzewny kosz głośnika

Membrana: polipropylen

średnica cewki: 25mm (karkas aluminiowy)

Głębokość montażu: 62 mm

Czy ten biedny kabelek który jest fabrycznie do głośników ma prawo tyle wytrzymać?

Tak sobie myślę że przy średniej wielkości wieży w małym pomieszczeniu dobry głośnik 16-18 cm potrafi nawet dość mocno poruszać meblami a u mnie co? :( U mnie jest lekka lipa bo najpierw jest cicho, potem charczy a wychył membrany ledwo, ledwo :(

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie mam powalającej wiedzy w zakresie audio, powiem jednak, że kiedyś podpiąłem 6 fabrycznych głośników w Fordzie Scorpio ( zwykła, papierowa membrana ) do pieca Pioneera, bodajże 2 x50w. Wszystko spięte było fabrycznym okablowaniem ( bez rewy zatem ) dla kogoś o wyczulonym uchu ten zestaw nie przedstawiałby wielkiej wartości muzycznej, jednak o charczeniu nie było mowy. Zrób jak mówisz, podepnij przód i tył pod osobne piecyki, (wyjścia w oryginalnym zmostkuj) zadbaj o odpowiednie ich zasilenie i powinno być ok. Zresztą, niech wypowiedzą się mądrzejsi.