Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :!: Mam pytanie co do silników BMW E36 2.5l. Po ilu tysiącach kilometrów należy im sie generalny remont :?: I czy są to silniki wytrzymałe :?: I jeszcze co to jest "Vanos" :?: Z Góry Dzięki :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zalezy o jaki 2,5 litra ci chodzi. W e36 byly dwa: m50b25 i m52b25. Pierwszy uchodzi za jeden z lepszych silnikow bmw, bardzo czesto tunerzy montowali turbo w tych motorach, to rowniez swiadczy o tym ze jest to jeden z bardziej wytrzymalych silnikow. m52b25 po czesci zbudowany jest ze stopu aluminium, dzieki temu jest lzejszy. Byl zestrojony na moc ok 170 koni, ale dzieki duzemu momentowi osiagi byly praktycznie takie same jak m50b25.

Vanos to system zmiennych faz rozrzadu. Poszukaj na forum - jest tego duzo.

Pozdro...

Opublikowano

Poszukaj a się dowiesz...

Vanos był od któregoś tam 1992r.Jak działa-to już sobie znajdziesz.

Pzdr

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

A i jeszcze dwa pytania :wink: Czy E36 2.5l ma wyważane wałki rozrządu :?:

I którą wybrać z Vanosem czy bez :?: Bo słyszałem że ten Vanos lubi sie często psuć :| I słyszałem coś o jakimś un-lock czy jakoś tak dokładnie nie wiem ja to sie pisze. Co to jest :?: Z Góry Dzieki :!: :!: