Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Miałem trochę śniegu na szybie załączyłem wycieraczki ale nie dały sobie z nim rady. Wyszedłem z samochodu i pomogłem ręka poszły, wróciły na swoje miejsce ale już nie działają. Nie wiem co robić sprawdziłem bezpieczniki i co jeszcze mogę zdziałać bo nie ma nawet jak teraz wyjechać. Pomóżcie :cry2:
Opublikowano
a nie zatarles tak przypadkiem silnika?? Bo rozumie ze w momencie wycierania one sie zawiesily na sniegu i dopiero po Twoim oczyszczeniu szyby wycieraczki wrocily na miejsce. Jesli jest tak jak mysle to stawiam niestety na silniczek :(
Opublikowano
Na żadnym biegu nie chodzą? Sprawdz przekaźnik, jesli nie on to sprawdz czy dochodzi do wycieraczek prad. Jesli dochodzi no to niestety silniczek poprostu padł.
Opublikowano
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze wymontowanie silnika to nie latwa sprawa a przekaznik w mojej byl z lewj strony obok pedalow,pod ta czarna stopka na lewąnoge...
Opublikowano
jeżeli piszesz że chodziły ciężko ,to bym postawił na sam mechanizm wycieraczek,poprostu się zatarł , musisz go wymontować(o ile silnik ci się nie spalił)i najlepiej w imadle go rozruszać, będzie bardzo ciężko szło, dużo WD40 i cierpliwości. po wymontowaniu mechanizmu musisz odpiąć pierścień zegera i wyciągnąć gumowy oring, potem w imadło i dużo WD40 a następnie najlepiej morsem łapiesz za dół i lewo i prawo i tak az wyciągniesz trzpień mechanizmu z tulei, potem czyścisz trzpień i tuleję a nastepnie smarem smarujesz i potem składasz do kupy :cool2:
Opublikowano

wyciągnąłem go podpinołęm silniczek bezpośrednio pod akumulator i chodzi

a jak sprawdzałem dojście prądu to raz był raz nie a potem już nie było na którym kol wiek biegu, wyczyszczę to jak mówisz i sprawdzę jeszcze raz. A jak nie będzie to gdzie ten przekaźnik bo na pewno nie koło pedał bo patrzyłem jak już to ok pasażera pod spodem bo słychać jak tam cos tyka rozkręciłem ale nie wiem który to bo wszystko zabudowane. Co sprawdzic z prądami????

Opublikowano
wyciągnąłem go podpinołęm silniczek bezpośrednio pod akumulator i chodzi

a jak sprawdzałem dojście prądu to raz był raz nie a potem już nie było na którym kol wiek biegu, wyczyszczę to jak mówisz i sprawdzę jeszcze raz. A jak nie będzie to gdzie ten przekaźnik bo na pewno nie koło pedał bo patrzyłem jak już to ok pasażera pod spodem bo słychać jak tam cos tyka rozkręciłem ale nie wiem który to bo wszystko zabudowane. Co sprawdzic z prądami????

Zobacz czy masz ten modul on jest odpowiedzialny....http://moto.allegro.pl/item266911475_bmw_5_3_komputer_modul_sterownik.html

Opublikowano
No mam i jak załączam wycieraczki to pstryka w jednym.. wyciągnąłem go rozebrałem są przekaźniki jeden sie załącza przy włączaniu wycieraczek a drugi nie. Rozebrałem ten co sie nie włącza i palcem go załączałem i nic sie nie działo......?
Opublikowano
No mam i jak załączam wycieraczki to pstryka w jednym.. wyciągnąłem go rozebrałem są przekaźniki jeden sie załącza przy włączaniu wycieraczek a drugi nie. Rozebrałem ten co sie nie włącza i palcem go załączałem i nic sie nie działo......?

Moze padl ci ten modul co ci przyklad dalem.....on podaje napiecie...

Opublikowano

No na to wygląda bo co by to mogło byc innego.. silniczek chodzi tylko nie zapodaje prądu do niego...kupie ten moduł do wycieraczek ale jak to nie to???

A mógł on tak paść przez przeciążenie BO silniczek nie dał rady obrócić wycieraczek??

Opublikowano
No na to wygląda bo co by to mogło byc innego.. silniczek chodzi tylko nie zapodaje prądu do niego...kupie ten moduł do wycieraczek ale jak to nie to???

A mógł on tak paść przez przeciążenie BO silniczek nie dał rady obrócić wycieraczek??

z tego co wiem tam jest sama elektronika a zelektronika to roznie bywa...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na żadnym biegu nie chodzą? Sprawdz przekaźnik, jesli nie on to sprawdz czy dochodzi do wycieraczek prad. Jesli dochodzi no to niestety silniczek poprostu padł.

MAm podobny problem: moje w ogóke przestały pracować, byłam u mechanika, który zajmował się moim autem- niby naprawił, wymienił silniczek i co? I nic!

Po włączeniu stacyjki pracują kilka machnięć i klapa! stoją na śrdku szyby. Muszę (w trakcie jazdy) wyłączyć i ponownie włączyć stacyjkę, by pochodziły te kilka ruchów i znów stoją, a tu leje jak z cebra....

:jawdrop:

Mój mechanik nie odbiera telefonów, a kosztowało 400 zł!

Do tego coś zabiera na postoju prąd i rozładowuje nowy akumulator...

Potrzebuję info o rzetelnym elektruku w Wawie- plizzzzzzzzzz

Pozdrawiam :)

Opublikowano
Hej wilczyca, witamy na forum :) Co do wycieraczek to na moje oko Cie deczko skasował i teraz leci w kulki, jedź do niego i molestuj go aż poprawi :norty: Mi sie wydaje, że to wina przekaźnika. Najlepiej przelozyc od kogos na probe i bedzie widać. Jakbyś mieszkała blizej to chetnie bym pomogl :twisted2:
Opublikowano

To na pewno jest przekaźnik w jednym i drugim przypadku opisanym w tym temacie.

Zastanawia mnie czy przypadkiem nie ma dodatkowego przekaźnika sterującego oprócz tych w smrodku modułu. Na przykład pod maską w tej skrzynce. Pod deklem wszystkie przekaźniki są opisane. Podejrzewam ze przy oporze jak wycieraczki stanęły wypalił się albo bezpiecznik zle kontaktuje a może jest nadpalony tez tak kiedyś miałem

Opublikowano
No ja rozebrałem silniczek od wycieraczek i okazało się ze jedna szczotka się przycięła i sie zawiesił. Jak mu na ostro prąd dawałem to raz chodził raz nie, ale wyczyściłem to (WD-40) i chodzi jak nowy. Ale i tak coś poszło, prawdopodobnie moduł lub któryś przekaźnik, bo włączyć mogę wycieraczki ale jak wyłączę to zatrzymają się gdzie kol wiek w tym momencie jak wyłanczam. a z kolei jak dam spryskiwacz na szybę to chodzą juz przez cały czas kilka minut w wyłączają sie w którym kol wiek położeniu. Nie wiem co dalej robić bo przekaźniki posprawdzałem niby dobre a modułu nigdzie nie mogę dostać. :arrow:
Opublikowano
No i dostałem ten moduł , założyłem i nic dalej to samo jak włacze to chodzą ale jak wyłącze to się zatrzymują w tym miejscu co wyłączyłem nie daojadą do końca...a z kolei jak zpryskam szybe jak się włączą wycieraczkie to już chodzą przez cały czas.. :mad2: .gdzie mam szukać tego przekażnika do tych wycieraczek??
Opublikowano
No i dostałem ten moduł , założyłem i nic dalej to samo jak włacze to chodzą ale jak wyłącze to się zatrzymują w tym miejscu co wyłączyłem nie daojadą do końca...a z kolei jak zpryskam szybe jak się włączą wycieraczkie to już chodzą przez cały czas.. :mad2: .gdzie mam szukać tego przekażnika do tych wycieraczek??
.

czy przy silniku wycieraczek nie ma wylacznika co wylacza samoczynnie cykl

wycieraczek :?: moze zle zlozyles silnik :duh: