Skocz do zawartości

Do znających się na elektryce... - problem z radiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jutro mam wolne...więc zerkne dokładniej jak pseudo elektryk mi to podłączył :roll:

Popatrze i się zastanowie :idea: jeśli będzie to dlamnie za trudne :( to nie będe się tego podejmował. Zadzwonie do warsztatu gdzie podłączją radia i niech mi to zrobią.

A napiszcie mi jeszcze czy jak radio jest włączone i uruchamiam silnik to ma się wyłączyć na chwile..... :?: Bo właśnie tak mam :roll:

Tak, mają "zabezpieczenie" przed głębokim rozładowaniem akumulatora i przy pewnym napięciu się wyłączają, też tak mam.

Też mam DEH-P3630MP i czasami się wyłącza, a czasami nie. Zauważyłem, że zależy to od stopnia naładowania akumulatora: jeśli 2-3 razy używam rozrusznika w krótkich odstępach czasu (np. kilometr drogi i postój) to potrafi się wyłączyć podczas kolejnego rozruchu. Tak normalnie to nawet mi światła nie przygasają, więc widocznie zabezpieczenie podnapięciowe nie zadziała jeśli jest dobry akumulator.

Poza tym to naprawde fajny sprzęt, bez zbędnych "bajerów" i nawet subwoofera nie potrzeba jesli są dobre głośniki :twisted: :lol:

$M$
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj wymienilem kable zaislajacy i mase do radia wzmacniacz odpiolem i teraz nie piszczy przy uruchumionym silniku jest ok

Napiszcie jeszcze jakie kable kupic glosnikowe 4mm2 czy 2,5mm2

Pozdrawiam

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
możesz kupić 1,5mm2 do głośników wystarczy, a 2,5mm2 to max jak za gruby kabel to też nie dobrze będzie Ci źle grało po cichu bo taki kabel ma b duże tłumienie. 8mm2 albo 10mm2 jest podłączony akumulator, a tam przy uruchamianiu silnika płynie prąd rzędu 300A więc do głośników 4mm to stanowcza przesada

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

ok dzieki wiec kupie 2,5mm2 czy lepiej 1,5mm2 :?: :roll:

Zastanawiam sie jeszcze nad jednym,jakiej marki kupic glosniki i wzmacniacz bo to co mam firsta musze sprzedac i kupic jakies firmowe tylko nie wiem jakie glosniki?

TYŁ

Z tylu mam otwory na glosniki owalne 26cm

Jakie zastosowac tam glosniki?

-moc

-firma

PRZÓD

Z przodu mam miejsce na glosniki jak w orginale przy nogach 13cm

Oraz mam na kokpicie 2 tweetery SATELITE (chyba tak sie pisze)

Jakie tam glosniki zastosowac?

-moc

-firm

WZMACNIACZ

Jakiej firmy najlepiej kupic,jaka moc i oczywiscie nie za drogi moze byc uzywany

I jak to podlaczyc

Czy podlaczyc przod i tyl pod radio a subwofer pod wzmak czy tez wszystko podlaczyc pod wzmak?

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

ja mam suba podłączonego 2,5mm2 i gra wyśmienicie głośniki w oryginale i tam sa tak na oko 0,5mm2 kabelki więc 1,5 w zópełności wystarczy nawet 1mm2 będzie dobry bo głśniki mocy znamionowej to mają po 40-60W nie więcej więc nie ma sensu pchać się w gróbe kable bo drożej i ciężej przeciągnąć. A tak dla porównania to sprzęt domowy wzmacniacz Technics 5x120W i kolumny STX400 mam podłączone 2,5mm2 i gra tak jak powinno a kolumny mają 200W mocy znamionowej.

Co do wzmacniacza hmmm nie obraź się ale uprzedzałem że to nie jest wzmacniacz tylko wielka kupa aluminium co tylko groźnie wygląda.

Wzmacniacze MacAudio są dobre taki 2x75W Sinus 150Max można kupić za 280pln w Saturnie, co do głośników eliptyczne Alpiny grają pięknie a cena to 180pln za komplet.Wszystko zależy czego Ty oczekujesz po sprzęcie grającym, ja nie jestem audiofilem i dla mnie taki zestaw by wystarczył, Alpiny eliptyczne ma mój brat w Audi grają pod radiem bardzo głośno i czyściutko. Jeśli chodzi o wzmacniacze to z wyższej półki potecam Blaupunkt z serii Velocity

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Dzieki kiokio za podpowiedz

Wiem zle zrobilem z tym wzmacniaczem i glosnikami :( :( :(

Tez nie jestem audiofilem i wlasnie taki zestaw tez mi wystarczy

A na przod to jakich szukac orginalnych BMW?

Co z podlaczenie mwszystko pod wzmak?

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
Z podłączeniem wszystkiego pod wzmacniacz to można się bawić jak kupisz wzmacniacz z 4 kanałami + subwoofer, a takie wzmacniacze kosztują ok 1000pln, więc wydaje mi sie bez sensu, masz dobre radio, Pionek sobie poradzi z tymi głośnikami bez problemu, a wzmacniacz daj tylko na suba. Co do przednich głośników to nic Ci nie polece bo nie słuchałem jak grają 13cm głośniki, ale ktos na forum wspominał że na przód wchodza 16,5cm. Myśle że musisz się przejechać do supermarketu i posłuchac jak co gra wtedy sam zdecydujesz

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

o widzisz juz teraz wiem ze podlaczyc to wszystko pod radio a subwofer pod wzmak

A weszly komus glosniki 16,5cm na przodzie jesli tak to prosze o info czy duzo zabawy jest?

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

Wlasnie kupilem dzis kabel do glosnikow

Cena 2,50zl za metr powinno wystarczyc...ide zaraz podlaczyc

To ten kabel...

http://img176.exs.cx/img176/8000/cimg3649bn4yd.jpg

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

kurde :mad2: :mad2: w czestochowie na olsztynskiej.

Czy glosniki JBL to dobra firma i jak sie ksztaltuja ceny glosnikow

13cm i owal 26cm abym jak bede kupowal znow nie przeplacil :duh:

wlasnie wrocilem z garazu podpiolem te kable troche mi zeszlo ale teraz jeszcze glosniki i bedzie ok

prosze sugerujcie mi jakies glosniki

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
JBL to dobra firma, ale słuchałem JBL'a i Alpiny w przedziale cenowym do 250pln (elipsy 6"x9"), to Alpiny wypadaja zdecydowanie lepiej. Głośniki kup w Mediamarkt lub NorrAuto, maja tam przyzwoite ceny komplet elips Alpine kosztują ok 180-200pln JBL jest ciut droższy

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
to zalezy kto co lubi, najlepiej posłuchaj w sklepie jak co gra, może lepiej niech się wypowidzą osoby trzecie nt. marki głośników, każdy ma swojego faworyta, w głośnikach eliptycznych moim faworytem jest Alpine, poza tym będziesz mógł mówić że masz e30 Alpine :lol:

Tylko BMW jest ważne...