Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów... i Koleżanki :D ...

Poproszę o pomoc w rozwiązaniu tytułowej zagadki. Otóż od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem ślicznej bemci 520i (manual). Bemcia, z czego świetnie zdawałem sobie sprawę jest po "przygodzie" przodem. Byłem przekonany, że w kierownicy jest tylko zaślepka. Byłem w błędzie, bo jakiś cymbał przykręcił poduszkę ale jednostopniową, a wcześniej była dwustopniowa i cymbałowi złączki nie pasiły, więc poduszkę wprawdzie przykręcił aby kierownica ładnie wyglądała, ale w ogóle nie podłączył (teraz już wiem, że powinien wymienić taśmę, bo ona występuje razem z odpowiednią wtyką). Z kierownicy natomiast wystają dwie wiązki elektryczne z wtyczkami. Dodam, że w serwisie zasugerowano mi, że jak będę kupował poduchę i uda mi się zdobyć z multifunkcją, to oni mi to wszystko zaprogramują. Nie powiedzieli jednak, czy "wszystko" to tylko radio, czy tempomat też. Zastanawiam się, czy przypadkiem wcześniej w mojej bemci nie było kierownicy z w pełni działającą multifunkcją (radio+tempomat). Jeśli ktoś potrafi podać wskazówki, gdzie i jak namierzyć elementy tempomatu, aby namacalnie stwierdzić, czy moja bemcia go ma, to będę niezmiernie wdzięczny.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
jak na drewnopodobnej listewce między licznikiem a klapką radia masz guzik z symbolem takiego zegarka ( licznika) to tak bo nim włancza się tempomat
Opublikowano

OKI, ale nie do końca... Koledzy jak widzę trochę niedokładnie zapoznali się z problemem, więc wyłuszczę o co dokładnie chodzi... Cymbał, który po dzwonie wymontował z bemci poduszkę i najprawdopodobniej (ale nie jestem tego pewny w 100%!!!) była do poduszka z multifunkcją, w jej miejsce zamontował (ale bez podłączenia, bo mu wtyczki nie pasiły) nową, bez multifunkcji. W poduszce z multifunkcją są przyciski po lewej stronie do sterowania radiem, a po prawej wszystkie do tempomatu (sorki, ale wiem co to jest i z czym to się je :D i nawet - o dziwo - umiem z tym cackiem jeździć :twisted2:)... nie wyłączając przycisku z O/I, którym włącza się tempomat. W kierownicy po odkręceniu poduszki są dwie wiązki kabli z dwiema wtyczkami, z czego jedna służy do podłączenia poduszki, a druga prawdopodobnie do multifunkcji (nie wiem, czy w egzemplarzach, które wyjeżdżały z fabryki bez multifukcji były w kierownicy nie wykorzystywane wiązki, czy nie).

Konkluzja mojego wywodu: czy istnieją jakieś charakterystyczne elementy, po których można poznać, czy moja bemcia ma układ utrzymywania stałej prędkości (nie mylić z guzikiem na desce :D).

Pzdr

Jedyne

Opublikowano

byda się upieroł przy tym że auto z 99 roku musi mieć knefel na listewce

a zresztą sprawdz czy na przepustnicy gazu masz dwie linki czy jedną (tylko na przepustnisy gazu nie na przepustnicy ASRu)

Opublikowano

Chylę nisko czoła przed Kolegą Dajanem... po cóż w takim układzie na kierownicy pełny komplet przycisków do tempomatu???... czyli (licząc od góry):

- przycisk z symbolem zegarka ze wskazóweczką i strzałką ("set", czyli na nasze "ustaw")

- "+" oraz poniżej "-" (zwiększanie i zmniejszanie prędkości)

- przycisk "I/O" (włączanie/wyłączanie układu automatycznej regulacji prędkości, czyli na nasze po prostu tempomatu)

Ten przycisk, który Koledzy macie na myśli to może w modelach bez multifunkcji, w których tempomat obsługuje się jakąś dźwignią na wzór takiej jak wycieraczki, czy kierunkowskazy???

P.S. 1. Numer katalogowy poduszki do mojego auta i tej nowo zakupionej, którą posiadam (a pochodzi z egzemplarza z 03.2001) jest identyczny... zakres produkcji poduszki o tym numerze katalogowym od 03.1999 do 09.2001

Jedyne