Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

mam w samochodzie taką dźwignię (poz 5)

Nie mam pojęcia jak ją wyjąć, a jest to potrzebne żeby zdjąć osłonę (poz 7)

i dostać się do (tego)

Nie ma tam żadnej śrubki (jak było w E32) przycisk w gałce zmiany biegów też się nie wyjmuje :shock:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Dość ciekawe, że takiej gałki nie am TIS-ie ...

Na wygląd, to masz podobną do mnie, tak więc może podobnie się demontuje.

Nie musisz koniecznie zdejmować gałki wystarczy wyjąć tą osłonę - po prostu wyciągając ją do góry, np. chwytając poprzez skórę tą osłonę pociągniesz ją do góry.

Jeżeli chodzi o samą gałkę to też bardzo prosto - po protu ciągniesz ją do góry - ale trzeba do tego się przyłożyć, bardzo ciężko schodzi. Mam tylko nadzieję, że akurat u Ciebie nie ma jakiejś blokady ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

...

Jeżeli chodzi o samą gałkę to też bardzo prosto - po protu ciągniesz ją do góry - ale trzeba do tego się przyłożyć, bardzo ciężko schodzi. Mam tylko nadzieję, że akurat u Ciebie nie ma jakiejś blokady ...

No właśnie plastik (poz 7 - w 1 poście) ma szczelinę w której porusza się moja dźwignia - wiadomo automat...

czyli dźwignia "biega" po prostej od P do 1 - PRND321 :) - nie ma skóry na lewarku zmiany biegów 8)

Plastik ten mogę "wyjąć" z obudowy, ale go wysoko nie podniosę bo mi uchwyt lewarka biegów blokuje... - trzeba go najpierw wyjąć...

Możliwe, ze ją się wyjmuje silnie ciśgnąc do góry.. możliwe, ze ma "zatrzask" i wyskoczy... ale ciągnąłem ją trochę i nic... :twisted: jak mocno mam ciągnąć?? nie chcę urwać... a juz wydaje się, że to robiłem dość silnie :shock:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Aaa, nie zaskoczyłem, że u Ciebie jest ten plastik :think: - ja mam skórę.

Ja u siebie 3 razy się zabierałem, aż się "pożądnie" zaparłem i poszło i nic nie uszkodziło :). Ale nie chciałbym mieć uszkodzenia u Ciebie na sumieniu ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)