Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:modlitwa: sprawa wyglada tak. jestem szczesliwym posiadaczem 740iA E38 1994ROK mam taki problem jak silnik i skrzynia nie sa rozgrzane to jezeli wcisne pedal gazu do oporu lub prawie i skrzynia probuje zredukowac bieg strasznie szarpie calym samochodem czy to normalne????? pomocy bo nie wiem czy to moze nie koniec skrzyni sie zbliza!!!! :clap:
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano

Jaki przebieg? Wnioskuję, że ponad 200kkm. Jeśli na zimnym jest lepiej niż na ciepłym, to hydraulika ma już kłopoty. Żadne szarpanie automatem nie jest normalne zatem napewno trzeba ją sprawdzić. Jeśli nie będzie to kwestia zaworów lub sterowania, to niestety większe koszty.

Jak olej? Stan? Kiedy wymieniany?

Opublikowano
przebieg 250000 na cieplym silniku chodzi idealnie podejzewam ze to wina skrzyni. czy jest mozliwe ze za malo oleju w skrzyni??? moze wystarczy olej wymienic???? prawdopodobnie olej byl wymieniany jakies 90 tys temu.
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
Banol - Szacunek. ale chodzi mi o skrzynie biegow. w silniku wymienialem olej jakies 3000 tys temu jest oki. odrzucam opcje ze to silnik szarpie. napewno skrzynia biegow ale pytanie moje ; co moze byc powodem ze jak jest zimna to przy tak zwanym kick dawn szarpie i nie moze zdecydowanie biegu zredukowac. ale jak przejade jakies 15 km jest oki i chodzi jak nowka. dzieki
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
wiec czy moze ktos z kolegow zna przyczyne tej sytuacji jaka mam ze swoja skrzynia. bardzo prosze o odpowiedz poniewaz to moj pierwszy automat i jestem strasznie przewrazliwiony na kazde niedomaganie jakiej kolwiek czesci mojej PERELKI. :cry:
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano

kto madry na zimnym silniku jezdzi na kickdownie :mad2:

jak banol pisal - sprawdz stan oleju - W SKRZYNI BIEGOW !

skrzynia jak jest zimna to moze chodzic niezbyt gladko , moze sie jej zdarzyc szarpniecie - to jest normalne ... jednak jak szarpie tak ze glowe chce urwac - to nie jest normalne .

Opublikowano
sprawdzilem dzis stan oleju. okazuje sie ze jest oki. nie szarpie tak ze chce banke urwac ale jakis tam szrpniecia sa. moj blad prawdopodobnie ze uzywam kick down zbyt wczesnie. ale sam sobie odpowiem!do pracy bede musial wczesniej wstawac i tyle! dzieki za pomoc pozdr.
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
Złoty - szacunek, nie interesował mnie Twój olej silnikowy :lol: . Myślisz, że w swojej skrzyni masz zwykły mineral ? 5hp30 w Twojej konfiguracji pracuje raczej na longlife. Nie pałuj na zimnym, upewnij się, że stan masz ok,( odpal, włącz wsteczny) bo potem nawet wymiana nie pomoże. Często po użytkowaniu na niskim stanie, wymiana wykańcza skrzynię.... Jeśli problem jest tylko na zimnym to ewidentnie wygląda na niski stan.