Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ile luzu moze miec koło dwumasowe? Ja ostatnio mialem 10mm.

A tak z innej beczki - czy skrzynie 6 padaja jakos nagminnie - ostatnio wymienialem tyl napedu - czyli podpora na wale, lacznik z mostem i pierscien ze skrzyni a takze tulejkami w lewarku

Po wymianie tego wszystkiego za kazdym razem jak puszczam sprzeglo mam metaliczne stukniecie dochodzace z okolic skrzyni. Czyzbym po utwardzeniu tylu spowodowal ze jakies ukryte luzy sie uaktywnily????

Ostatnio nawet mialem wrazenie ze na wcisnietym sprzegle tez mi stukalo przy przejezdzaniu przez wertepy.

1. Czyzby walek głowny skrzyni? Na tym walku jest lozysko ktore mozna wymienic - niewidze tego lozyska na rysunkach skrzyni

2. Na kole masowym tez jest lozysko

3. Podobno mam do wymiany ten sterownik na skrzyni (NUMER 15) ale to ni ejest powod stukanai jaks ei domyslam ( nie odskakuje mi na zimnym silniku lewarek na lewo i na prawo- slychac ze ta sprezyna sie wciska ale nie odskakuje dopiero na goracym silniku)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE51&mospid=47548&btnr=23_0221&hg=23&fg=15

4. Dodatkowo pytanie za co odpowiedzialne sa te compression spring NUMER 2,6,9, 12

5. Dodatkowo pytanie co robi pulse generator na walku (CZESC NUMER 8)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE51&mospid=47548&btnr=23_0232&hg=23&fg=10

Generalnie po tych wszystkich wymianach gorzej mi sie jezdzi niz przed. Czyzby kolo dwumasowe sie odezwalo bardzo bo tyl mi sie usztywnil - nie wiem - prosba o rade. Moze powinienm druga skrzynie kupowac - ale nie wierze ze do tej pory nic nie stualow a teraz niby mam taki luz ze ju zniezle stuka - to by si enie odezwalo tak nagle i z taka sila

dzieki

540i '98 6-speed manual individual
Opublikowano

UP;

Nawiasem mam do kupienia kolo dwumasowe za 500 PLN (przebieg 20 tys km) i skrzynie 6 cena 1200 PLN ( przebieg 67 tys km) :lol:

Chyba dobra cena brac drodzy Państwo?

Opublikowano

Stary, skryznie bierz natychmiast !!

Jesli dobra jest...

Używki chodzą na ebayu nawet po 1500 Euro

Ja mam u siebie skrzynke 6-b,

slyszalem kiedys o jakowymś padaniu tych skrzyń.

Moja chodzila troche tępo, wypadala czasem jedynka na swiatlach.

Zmienilem pewnego razu sprzeglo, ale komlet, docisk, lozysko, tarcza.

Wszystkie haczenia, wyrzucania jedynki zniknely.

Okazalo sie ze wlasciciel poprzedni, zmienil sama tarcze, dla oszczednosci.

Nawet mam wciąż do sprzedania tą tarczę, i lożysko oporowe.

No i zmiany oleju, co 40 tys trzeba robic.

Jak przespalem troche zmiane, to olej byl przepracowany, i skrzynia nie chodzila tak gladko. Po zmianie znow jest OK.

Opublikowano

Wlasnie chyba wezme skrzynie i te kolo dwumasowe

i tak wydaje mi sie ze kolo dwumasowe mam do zmiany - poo rozgrzaniu silnika zaczelo furgotac

Ja wymienialem kompletne sprzeglo - wiec zostalo tylko kolo

a skrzyni emoze i tak warto zmienic

Olej w tej skrzyni jest tzw . dozytowtni - ja zmienilem na oryginal takze ale wedlug bmw nie trzeba zmieniac oleju

Czy jes mozliwe ze mi wali wodzik w skrzyni przez to ze ta czesc 15 jest walnieta?

Opublikowano

dobry opis.Wszystko wskazuje na koło dwumasowe,zresztą sam sobie odpowiedziałeś.i słusznie.Ja mam to samo ale na razie nie robie.Na twoim miejscu skrzynie bym zostawił w spokoju.Stuki muszą zniknąć po wymianie koła...

Ja usłyszałem że można tzw. stuki zniwelować poprzez podniesienie obrotów na pompie wtrysków.To może być logiczne bo pojawiają się na jałowym biegu gdy następuje przesilenie mechaniczne.Zauważ że nawet gdy silnik mocno jest rozgrzany to w momęcie nawet lekkiego dodania gazu stuki na ustępują

.

Pozdrawiam aris
Opublikowano
Olej w tej skrzyni jest tzw . dozytowtni - ja zmienilem na oryginal takze ale wedlug bmw nie trzeba zmieniac oleju

??? :roll: Czy aby napewno? dożywotnia to jest chyba tylko gwarancja na kości pamięci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

Coś mi sie wydaje, ze wlasnie ta niby dożywotność oleju powoduje rozwalanie sie skrzyni u kolegi.

Ja znam z instrukcji, że olej sie zmienia w skrzyni co 40 tys km.

Opublikowano
otóż to ! :) dożywotniość oleju w skrzyni biegów BMW mozna śmiało schować miedzy bajki i mity :). Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
w instrukcji jak byk jest napisane "Olej wlany fabrycznie na stale; oleju nie wymienia sie." str 297 polskiej instrukcji ;) .. aczkolwiek ja tez jestem zdania ze dobrze jest wymienic raz na jakis dluzszy czas..
E39 540iA ... Kocham i Szanuję... :)
Opublikowano
w instrukcji jak byk jest napisane "Olej wlany fabrycznie na stale; oleju nie wymienia sie." str 297 polskiej instrukcji ;) .. aczkolwiek ja tez jestem zdania ze dobrze jest wymienic raz na jakis dluzszy czas..

A nie dotyczy ten cytat automatu czasem ?