Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ekonomizer pokazuje mi 2 wartości 30 lub 0 :). Mam mianowicie takie pytanie ska on bierze sygnał elektryczny co mogło paść.

Opublikowano
U mnie terz tak bylo. Zdejmij zegary i zobacz sciezki, przejedz miernikiem i bedziesz wiedzial ktora padla. Najprawdopodobniej sciezki od akumulatorkow. Ale moge sie mylic.
Opublikowano
Własnie on działa tylko jak jade to wychyla sie maksymalnie a jak zdejme noge z gazu to leci do zera nie mam żadnych posrednich wskazań Takze podejrzewam ze nie bedzie to wina licznika.
Opublikowano
Licznika nie, ale raczej zacznij szukanie od deski, u mnie nie bylo stuku na jednej ze sciezek i wlasnie mialem taki odjaw jak opisujesz. Sprawdz styki w kostkach przy zegarach. Jesli nie pomoze trzeba bedzie szukac gdzie indziej. Ale sprobuj najpierw zegary. U mnie pomoglo.
Opublikowano
Własnie on działa tylko jak jade to wychyla sie maksymalnie a jak zdejme noge z gazu to leci do zera nie mam żadnych posrednich wskazań Takze podejrzewam ze nie bedzie to wina licznika.

Mam dokładnie to samo w 318i.

Na początku wszsytko było okay. Po podłączeniu oryginalnej kostki i radia (niestety poprzedni właściciel preferował audio w wydaniu nieco bardziej efektownym i kolorowym i wyrzucił fabryczną kostkę)

Kupiłem kostkę na allegro, podłączyłem, wrzuciłem Bavaria business C RDS i ekonomizer zaczął się wygłupiać (dokłądnie to samo co u Kaczora)

Ciekawostką jest to, że gdy wyłączę radio podczas jazdy - ekonomizer wygłupia się nieco mniej (wskazuje wartości na całej skali, ale zdecydowanie je zaniża)

Kaczor - sprawdź, czy u Ciebie nie rozrabia przez radio...

Oczywiście, jeśli ktoś mógłby coś doradzić w tej sprawie, to bardzo proszę...

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Radio faktycznie zmieniałem ale wczesniej jak miałem orinalne tez miałem ten sam problem. Podejrzewam ze jest uszkodzone to urządzenie które przesyła impulsy do ekono.. tylko nie wiem gdzie ono jest i co mogło sie z nim stać.
Opublikowano
NIe wiem, jak jest w M20, ale w M50 przy przepustnicy jest czunik położenia tejże i to zdaje się on daje sygnały do ekonomizera. Choć mogę sie mylić...
Pozdrawiam, Michał