Skocz do zawartości

324td dziwne problemy z obrotomierzem/elektryką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Problem z moim autem jest dosyć złożony :? Od pewnego czasu przestaje mi działać obrotomierz (razem z ekonomizerem). Czasami dzieje się to w czasie jazdy, innym razem nie działa juz od włączenia silnika i wtedy też nie gasną zielone lampki inspekcji olejowej. Drugą rzeczą która się wtedy dzieje to to, że przestaje też działać turbina. Może wie ktoś z was gdzie w m21d24 z listopada `88 jest czujnik obrotów (może trzeba poprawić jakąś wtyczkę) i jak to się ma do włączania się turbiny.

Problem drugi, jeśli to coś z elektryką to może związany i z pierwszym. W podobnym czasie jak zaczęły się dziać jaja z obrotomierzem, zaczęła się zaświecać czerwona lampka od hamulców. Zaświeca się tylko przy wciśniętym pedale hamulca i świeci tym mocniej im mocniej jest wciśnięty. Dodam tylko że auto hamuje zupełnie normalnie i kontrolka nie zaświeca się przy każdym hamowaniu. Sprawdzałem poziom płynu i jest ok (troszkę poniżej połowy między dwoma kreskami), tarcze też są w porządku.

Jeśli macie jakieś sugestie to bardzo chętnie przyjmę, pozdrawiam!!

Opublikowano
No tak, tylko gdzie ten licznik się znajduje?? Nie wiem właśnie gdzie są mierzone obroty w tym dieslu, a chętnie sprawdzę ten licznik przed wizytą u mechanika.