Skocz do zawartości

Predkosci w automacie w 325 z konca 1994r ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dwa pytanka chcialem sie dowiedziec jakie maxymalne pretkosci moge uzyskiwac na poszczegulnych blokowanych biegach w E36 325 z konca 1994r...znalazlem na innych stronach ze na poszczegulnych blokowanym biegach max dopuszczalne pretkosci to na 1-56 na 2-110 na 3 - 156------ale nigdzie nie ma jakie sa dopuszczalne pretkosci na 4 blokowanym biegu...ja mam skrzynie 5 biegowa oznaczenia na skrzyni to P,N,R,2,3,4 + tryby pracy skrzyni normalny,sportowy i zimowy ?...Drugie to czy w czasie blokowania np 2 biegu moge kolejno wrzucac blokowanie 3 biegu a nastepnie 4 go czy trzeba wrzucac D ?

Z gory dzieki

Pozdrawiam...

E39
Opublikowano

Mamy ten sam silnik (ja nie mam jeszcze Vanos'a) i te sama skrzynie. Widze ze przelozenia tez mamy podobne. U mnie na D autko uzyskuje na biegach 1,2,3 licznikowo ok. 60, 115, 160. Po osiagnieciu tych predkosci skrzynia wrzuca wyzszy bieg nie dopuszczajac do osiagniecia obrotow odciecia wtrysku. Na zablokowanych biegach oczywiscie pojedziedzie szybciej. Z tego co wiem, to nie powinno sie doprowadzac do odciecia wtrysku. To źle wpływa na kondycję skrzyni. Inna sprawa, ze to nie ma sensu. M50B25 ma na tyle wysoki moment, ze nie ma potrzeby krecenia go na czerwonym polu. Predkosci dopuszczalne na biegach sa na pewno nizsze. Staraj sie nie przekraczac tych co skrzynia sama przełącza na wyższy w trybie D, a nie powinno być problemow.

Moje autko Vmax osiaga na 4 biegu. 5 to nadbieg. Prawdziwy nadbieg, nie taki jak w manualach. Przy 150km/h mam 3000obr/min. Przyjemnie popatrzec na wskaźniki: przy 180 silnik kreci 3600 obr :-)

2 pytanie: tak! Zwróć uwagę na to, że kolejne biegi mozesz blokować popychajac wajche do przodu bez odciągania blokady pod dźwignia (u mnie tak jest, u Cebie też tak powinno być).

Z Twoich pytań wnioskuję, iż nie byłeś na stronie www.automat.pl wejdź tam (jezeli jeszcze istnieje) i poczytaj. Zacznij od Vademecum.