Skocz do zawartości

Przepływomierz raz jeszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

powiedzcie mi do czego on tak naprawde jest przepływomierz co on powoduje w silniku??

wczoraj np. sie zdenerwowałe na kolejny wystrzal gazu (na już uszkodzonej przepływce) i go odpiolem z czystej ciekawosci :P zrobilem tak z 50km wczoraj i nic sie nie działo - bez roznicy czy jest podpieta czy nie.

Jedyne co zauwazylem to że:

- autko przestało pierdzieć na LPG (strzelać)

- po przegazowaniu silnika na Pb nie gaśnie

- bardzo wolno wytraca obroty

niewiem czy zwiększyło się spalanie za mało przejechałem, ale ogolnie autko dużo lepiej sobie radziło bez niej niz z nią uszkodzoną.

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

Witam.

Przepływomierz, jak sama nazwa wskazuje liczy przepływ powietrza. Rejestruje także ciśnienie zasysanego powietrza i (tego nie jestem pewien, bo taki parametr też jest rejestrowany) temperaturę zasysanego powietrza. Z LPG jest tak, że zapala się nawet przy mało precyzyjnej dawce powietrza. Dawkowanie gazu bardziej opiera się o sondę lambda. W Twoim przypadku kiedy przepływka padła, jej brak, może poprawić sytuację, bo zafałszowany sygnał może być gorszy od jeg braku :) .

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!