Skocz do zawartości

Demontaż czujnika ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracam dalej do tematu czujnika ABS tak jak wcześniej pisałem niedziała mi prędkościomierz,obroty silnika i ekonomizer.Pytanie moje to czy demontaż tego czujnika przy tylnym lewym kole to jakaś trudność czy ktoś miał z tym do czynienia bo ja do tego jeszcze niepodchodziłem i nie wiem czy samemu to można zrobić.

Pozdrawiam :cool2:

SEX JEST JAK BMW RADOSC Z JAZDY :-)
Opublikowano

Czujniki ABS na osi tylnej przykręcone są jedną śrubą na klucz ampulowy (tzw. imbus - nie pamietam rozmiaru). Dostęp do samego czujnika nie jest niczym utrudniony - po zdjęciu koła oczywiście ;)

Zanim wymienisz czujnik na nowy, spróbuj odkręcić stary, i (jeśli widać, że jest zabrudzony) za pomocą miekkiej szczotki drucianej oczyścić go, ponownie włóż i przykręć. Przy okazji można jakimś preparatem do czyszczenia styków (np. KONTAKT) przeczyścić złącze miedzy czujnikiem a instalacją samochodu (znajduje się zaraz pod plastikową osłoną w nadkolu). U mnie wyczyszczenie czujnika pomogło i już prawie rok nie dawał o sobie znać w postaci błędu ABS/ASC i wspomnianego prędkościomierza.

Może akurat i Tobie ta prosta czynność pomoże.

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
dokładnie tak jak opisał kolega z tym że nie liczył bym na wyjęcie go w całości są strasznie zapieczone ale jeśli wyjdzie to można go spróbować naprawić , przeważnie ugnije kabelek w miejscu wejścia do czujnika i czasami wystarczy to troszka rozdłubać i na nowo kabelki polutować a następnie klejem na gorąco zabezpieczyć