Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

byłam ostatnio na dokładnym przeglądzie i okazało się że z kilku miejsc wycieka olej. Do wymiany jest: uszczelka miski olejowej, uszczelka pokrywy zaworów, uszczelniacz wału napędowego. Dodatkowo poduszka mostu. Nie wspomnę już o wachaczu i amortyzatorach (wymieniałam je rok temu ... )

Powiedzcie proszę, czy to są symptomy początku końca ? :-) Co może dalej się wydarzyć ?

ps. Samochód ma przejechane 126 000 (2001r) przy czym przebieg nie jest prawdziwy ... Człowiek z serwisu zasugerował, że po wymianie uszczelek można nalać oleju na full i sprawdzic czy dodatkowo go nie bierze.

Dziekuję z góry za pomoc :-)

Marlena

Opublikowano

Dużo ubywa Ci oleju?

Możesz powiedzieć tak mniej więcej... ile na 100 km

Widziałaś te wycieki o których mówił Ci mechanik?

Może poprostu chcą nakręcić Ciebie na dodatkowe koszta i zarobić na fikcyjnych uszkodzeniach.

Co do zawieszenia to jak jeździsz to coś stuka itd.

Jak amortyzatory rok temu wymieniałaś to może pod jakąś gwarancje podlegają.

Moja propozycja, jedź do innego warsztatu zapłać 20 zł i niech na karce napiszą co jest do zrobienia w tym samochodzie.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano

ciężko mi określić ile mi ubywa oleju ale wymianiałam olej i filtry ok miesiąca temu, przejechałam w tym czasie 2 500 km i już raz na jakiś czas świeci się kontrolka od oleju ...

To, że są wycieki to jestem o tym przekonana. Widziałam je faktycznie ale ciężko mi opisać ten obraz :-) A przekonana jestem ponieważ zaczęło się od tego że na zimnym silniku strasznie się "kopciło" i "pachniało" :-) palonym olejem - przez jakieś klika minut.

Teraz zauważam, że dodatkowo w czasie jazdy w momencie kiedy mocniej i dynamiczniej naciskam gaz - wiesz o czym mówię :-) - to czuję te same zapachy .... :-(

ps. samochód jest z gazem.

co do stukania ... :-) to stuka i z tyłu i z przodu. Widziałam też jakieś wycieki z amortyzatorów z tyłu. Czy to prawda, że w tym modelu trzeba wymienić cały wachacz ? Podobno sam swożeń nie jest wymienialny.

Opublikowano

Ale to od wymiany oleju zaczęłaś czuć że olej się wypala? czy przyszło to z czasem?

Może ktoś zdejmował pokrywę zaworów i mu się uszczelka lekko zawinęła i przez nią tak leci olej.

Zużycie dość spore.

To by trzeba było zobaczyć.

Tuning is not a crime it's a way of life!!