Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż na przełomie stycznia/lutego wybieram się samochodem do Angli. Jako że stare opony zimowe mam już niestety zjeżdzone zastanawiam się jakie teraz kupić.

W Angli samochód raczej zostanie a czasami będę nim wracał do Polski więc zastanawiam się czy nie dobrym pomysłem było by kupienie jakichś dobrych całorocznych.

Chwilowo myślę o GoodYear - EAGLE VECTOR EV-2+ 195/65R15 H91.

Pytanie - na jakich oponach jeździ się w Angli ? Czy może ktoś miał doczynienia z całorocznymi na śniegu w BMW?

Ja przyznaje, że jeszcze w bmce nie ryzykowałem takich eksperymentów w naszym klimacie. Za nim wyjadę obawiam się tego ewentualnego śniegu u nas. :roll:

Pozdrawiam. Kamil

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze. Nie wiem czy byles juz w anglii ale tam snieg jezeli w ogole pada to taki ze po pol godzinie i tak go nie ma. Po drugie jak juz raz na jakis czas (raz w roku - moze) spadnie porzadnie to i tak nie wiem czy gdzies dojedziesz bo angole w tym czasie nie ruszaja sie z miejsca - doslownie. Wysiadaja z aut i ide dalej z buta albo po prostu czekaja az sie roztopi (mrozow tam nie ma w ciagu dnia, jedynie rano moga byc). Przezylem w anglii dwie zimy nie widzialem jeszcze nigdy sniegu na wysokosc 5 cm chociazby. W zeszlym roku nalozylem sobie nowki caloroczne i tak przesmigalem zime. Obecnie mam typowo letnie opony, przystosowane do odprowadzania wody i maks. przyczepnosci na suchym/mokrym asfalcie. I nie mam zamiaru ich zmieniac dopoki sie bieznik nie skonczy. Zreszta nawet nie mam felg na zime. Wg mnie caloletnie jak najbardziej wystarcza. Angole zimowek na 90% nawet w sprzedazy nie maja. Oczywiscie jazda z rozwaga jak najbardziej dalej bedzie cie obowiazywac, szczegolnie w bardzo wczesne poranki - zanim jeszcze slonce wzejdzie. Wtedy moze byc najbardziej slisko.

Piszesz ze bedziesz jezdzic do polski. Wiec polecam caloroczne. Wiadomo ze w polsce nawet czasami poznym kwietniem popada snieg gorzej niz w srodku zimy. Np. bylem autem w polsce na swieta w zeszlym roku i przez bite 2 tygodnie nie widzialem sniegu, a pozniej jak zaczelo padac... :jawdrop: Wiec optymalnie bedzie dla ciebie nalozyc caloroczne.

A dokad sie wybierasz konkretnie? Pozdro...;)

Opublikowano

Cel podróży mam jeszcze bliżej niesprecyzowany - dopiero jak będę miał namiar na pracę podejmę decyzję.

Szalonym kierowcą, a szczególnie w zimę nie jestem, raczej cenie sobie komfort bmw. Dziękuję za potwierdzenie moich domysłów.

Pozdrawiam serdecznie, Kamil

Opublikowano
Ja śmigam na oponach letnich cały rok. Mieszkam na północy anglii ale nawet tutaj nie ma zimą śniegu. Jeśli pojedziesz w okolice Londynu to tam jest jeszcze cieplej. Angole rzeczywiście nawet nie sprzedają opon zimowych. Tak jak przedmówca polecam Ci opony całoroczne jeśli bedziesz jeździł do polski. Pozdrawiam i powodzenia :cool2: