Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa w jednym sumie

nie myślcie, ze jestem ulomny hehe, ale po co tak wlasciwie montuje się rozpórki?

a druga sprawa:

ostatnio (wczoraj) poswirowalem troszkę na parkingu :) (bączki etc), no i stad moje pytanie; co mi da szpera i w jakich sytuacjach?

wiem, ze to jest blokada ukladu roznicowego, ale z czym to sie je w praktyce?

320 POWODÓW DO SZCZĘŚCIA :]

Obczaj: http://picasaweb.google.pl/Lajfel/Bunia

Opublikowano
Mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu czyli szpera to piękne urządzenie o którym śnie,powoduje przekazanie napędu na dwa koła a nie jedno mniej dociążone,Może to powodować utrudnione skręcanie jak jest za mocna ale za to boookami można latać pięknie,przy przednim napędzie powoduje dodatkowo nerwowe szarpanie kierownicą przy przyspieszaniu na wprost.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Akurat mam obie. Rozporke sam wstawilem, szpera juz byla. Wiec rozporka generalnie ma usztywniac auto. Przy duzych predkosciach i przeciazeniach buda "pracuje", m.in. wlasnie przednie/tylne kielichy. Rozporka temu zapobiega. Ma to bezposrednio wplyw na geometrie zawieszenia. Ja zalozylem generalnie zeby usztywnic auto bo mam dosc twardy i niski zawias.

Szpera, jak koledzy pisali wyzej, zapobiega nijako podawaniu calego momentu na kolo ktore ma chwilowo mniejsze opory toczenia. Np. lewym kolem stoisz na piasku a prawym na asflacie. W takim przypadku jak dasz po garach, a nie masz szpery, lewe kolo dostanie wiekszosc lub caly moment i bedzie buksowac podczas gdy prawe bedzie stalo w miejscu. Albo inaczej. Sproboj spalic kapcia na prostych kolach, guma bedzie schodzic rowno, ale jak juz skrecisz kola i dac w palnik wiekszy moment pojdzie na kolo wew. i ono szybciej sie bedzie zuzywac.

Pozdrawiam...