Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kupilem rok temu e38 i jezdzilem myslac ze wszystko mam ok. ktoregos dnia pojechalem do znajomego (bo kupil interfejs) po podłączeniu i skasowaniu błędów okazało sie ze kierownica kręci się bez jakichkolwiek oporow przez chwile pomyslałem czy nie stoje na lewarku :D . minęło kilka dni i sytuacja wróciła "do normy" nie jest juz tak lekko. kilka dni temu inny znajomy kupil takie samo auto i u niego rowniez kreci sie ciezko w innych autach np merc s lub e klasa chodzi to w porownaniu z naszymi duuuuzo lepiej. czy jest jakis patent na to??? pozdrawiam
Opublikowano
Moze chodzi o cos co sie nazywa servotronic? Nie wiem jak w sprawa wyglada w Mercedesach ale w e38 jest to opcja. Dziala to na zasadzie im szybciej jedziesz tym wiekszy opor przy kreceniu kierownicą i odwrotnie. E38 ktore to maja na parkingu kierownica obraca sie doslownie jednym palcem. Pytalem sie juz kilku osob na jakiej zasadzie to dziala, ale nikt nie potrafil mi tego dokladnie wytlumaczyc. Ponoc chodzi o cisnienie w pompie wspomagania, ale co ma wplyw na jego zmiane to nie wiem. Mi wydaje sie ze to zwiekszenie cisnienia jest powodowane za pomoca jakiegos urzadzenia elektrycznego, bo gdy kiedys wyjmowalem zegary a w tym momencie nie dziala kilka obwodow to mialem wspomaganie ale znacznie mniejsze. Nawet drugi czlon nazwy servotronic wskazuje na jakies sterowanie elektryczne lub elektroniczne. Wiec moze to wlasnie w tym tkwi twoj problem.
Opublikowano
Mi wydaje sie ze to zwiekszenie cisnienia jest powodowane za pomoca jakiegos urzadzenia elektrycznego, bo gdy kiedys wyjmowalem zegary a w tym momencie nie dziala kilka obwodow to mialem wspomaganie ale znacznie mniejsze.

Miałem to w rover 827. Obwód wspomagania był podłaczony do czujnika prędkości i dlatego siła wspomagania zależała od prędkości. Niestety,czasem się zacinało i na rondzie praktycznie jak w traktorze (starym).

pozdr

Mariusz