Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nurtuje mnie jedna rzecz! W książce serwisowej jest lista wyposażenia, w ktorej wyczytałem, że moje auto posiada urządzenie alarmowe wraz ze zdalnym sterowaniem. Chciałbym chociaż raz usłyszeć sygnał dzwiękowy, ale za chiny nie wiem jak go uruchomić. Wydaje mi sie że to zdalne sterowanie współgra wraz z centralnym zamkiem, choć to tylko przypuszczenie. Zrobiłem kilka małych eksperymentów. Najpierw zostawiłem kumpla w środku, zamknąłem go i po chwili kazałem mu machać łapskami. Być może jest tam jakiś czujnik ruchu,ale niestety...zero efektu! Potem bujałem auto, zostawiałem uchylone szyby i nic! Jedynie gdy zostawiłem uchyloną maskę (po tym gdy znalazłem tam czujnik) i po zaryglowaniu drzwi podniosłe maske do góry usłyszałem głośne pikanie. Czy to możliwe, żeby to był jedyny czujnik alarmu w samochodzie? A może dopiero po wybiciu szyby włącza się sygnał? A może...to tylko atrapa?

Dzięki za pomoc! :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
generalnie to czujnikow ruchow raczej w samochodach nie ma :duh: jak cos to czujnik ultradzwiekow, ale to bys je widzial bo zwykle sa w przednich slupkach. a sprobuj przy zalaczonym alarmie otworzyc drzwi, jesli w ogole masz alarm to takie otwarcie drzwi musi byc wykryte
Opublikowano
No ladnie! Zawsze myslalem,ze te czujniki w przednich slupkach (w moim przypadku takowych nie mam) to czujniki ruchu :oops: ,a wracajac do mojego alarmu to musi on byc sprzężony z centralnym zamkiem. Tak czy siak jakis alarm jest, skoro uwzględniono go na liscie wyposazenia. Mimo to musze pomyslec o dodatkowym zabezpieczeniu!