Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czesc,

bede kupowal nowe opony zimowe, rozmiar jak w temacie, jakich producentow polecacie? jakich sie wystrzegac? cena za sztuke 500-700 zl

ostatnia zime przejezdzilem na conti, w sumie nie mam wiekszych zastrzezen, tylko, ze na te opony przyszla juz pora

jakie adresy internetowe, gdy moge kupic cos w dobrych cenach? opony.com znam... jakies konkurencyjne?

dzieki

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Wg testu ADAC 2005 (205/55/16H):

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//kosmetyczki.net/tomek/zimowe.jpg

Ja zastanawiam sie nad 205/65/15H pomiedzy:

Dunlopem a Uniroyalem, znalazlem po 361 Dunlop i 321 Uniroyal.

Tomek

Marzenia się spełniają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zastanawiam sie nad 205/65/15H pomiedzy:

Dunlopem a Uniroyalem, znalazlem po 361 Dunlop i 321 Uniroyal.

Sprawdz tu gdzie podałem - jest dużo taniej

Uniroyal MS Plus 66 205/65R15 94 T - 281 zł

Dunlop SP WINTER SPORT M3 205/65R15 - 355 zł

Wysyłka gratis!

Opublikowano
I nie 205/65R15 tylko 225/55/R16 a to kolosalna różnica cenowa.

Test jest na 16ki, ale ja akurat szukam 205/65/R15H.

Tomek

Opublikowano

BTW:

a co myslicie o indeksie predkosci.

Mimo, ze BMW dopuszcza indeksy Q/T/H myslalem nad indexem H ale moze w zupelnosci wystarczy T?

Tomek

Opublikowano
Q - do 160 km/h

T - do 190 km/h

H - do 210 km/h

Wydaje mi się że w warunkach zimowych 190 wystarczy :mrgreen:

Index predkosci to nie tylko predkosc ale i wytrzymalosc na przeciazenia przenoszone na opony. WIem, ze jezeli chodzi o predkosc to 'T' wystarczy (nawet latem ;)) ale czy BMW rzeczywiscie dopuszcza ten index?

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie w 530i dopuszcza. Tylko nie patrz na te czerwone poprawki bo to było robione do innego tematu :D

Na dole po lewej stronie masz dopuszczalne Q, T oraz H

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.dray.pl/bmw/oponki.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ja gdzies slyszalem, ze ubezpieczyciele czasem kwestionuja wyplate odszkodowania, jesli samochod mial opony o nizszym indexie niz jego V max.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam Vmax 250 i obawiam się że nie ma zimówek z indeksem W czyli do 270. najwyższy indeks jaki widziałem na zimówkach w rozmiarze 225/55/16 to V czyli tylko 240.
Opublikowano
a ja gdzies slyszalem, ze ubezpieczyciele czasem kwestionuja wyplate odszkodowania, jesli samochod mial opony o nizszym indexie niz jego V max.

W DE podwazaja gdy masz opony w innym rozmiarze i indeksie niz w briefie. U nas nie slyszalem o czyms takim.

Chyba jednak zdecyduje sie na 'T', roznica 40 na 1 oponie :( Chyba, ze w najblizszych dniach pojawi sie jakas promocja ;).

Zdecydowalem sie na Uniroyal MS PLUS 66 205/65/R15 94 T no hyba, zektos i odradzi ;)

Tomek