Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem posiadaczem e36 1.6 m40 -ostatnio miałem dzwona tzn rzuciło mnie na zakręcie i poszedłem w brzuski- wjechałem (dosłownie) na jednego buka -auto zgasło przy uderzeniu - za parę dni odbieram od blacharza. Kupiłem pasek rozrządu bo wiem że profilaktycznie się wymienia po dzwonie- na obecnym pasku mam zrobione 7 tyś. km - mam takie pytanie - czy holować samochód do mechanika czy wsiąść i jechać ??

Poradźcie mi co zrobić.

masqo
Opublikowano

Pierwszy raz spotykam sie z teoria ze po wypadku nalezy wymienic pasek rozrzadu. :shock: :)

Wedlug mnie wymiana paska jest zbedna. Skoro przejechales na nim 7tys km na kolejna wymiane przyjdzie czas gdy twoj licznik bedzie pokazywal 93tys km wiecej.

Opublikowano

Otóż drogi ŁukaszuPL nie prawdę piszesz.

Przy silnikach M40 producent zaleca wymianę paska rozrządu co 40tys km lub co 5 lat.

I to jest właśnie minus tego silnika (oprócz klekotania rozrządu).

Opublikowano
Kupiłem pasek rozrządu bo wiem że profilaktycznie się wymienia po dzwonie

Nie wymiana ale k o n t r o l a !!! Teoria jest taka ze podczas dzwonu silnik moze być gwałtownie unieruchomiony przez układ przeniesienia napędu i może dojść do przeskoczenia/zerwania paska, ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Sprawdz znaki i napięcie paska. Jeśli ok to nie ma najmniejszego powodu byś go wymieniał.