Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A więc dzisiaj jechałem swoją bunią i podskoczyła temperatura na max... zatrzymalem sie.. zeby ochłoneła.. odkręcam korek od płynu chłodniczego a tam wy..dala mi plyn... cos jak by pchało wode... która dosłownie az sie gotuje... jakoś dojechałem do domu ale odleglosc 8 km pokonywalem 3-4 h... co 500m stawałem... na co mam sie przygotowac? znajomy gada że to uszczelka pod głowicą.. prosze o pomoc
Opublikowano

zacznijmy od tego że jak ci temp skacze na max to nie odkręca się korka !!!

powodów może być wiele, nie opisałeś za dokładnie co się stało...

to pierwszy raz czy przedtem już ci rosła temperatura...

długo jechałeś ??

katowałeś ją ??

1) zapchana chłodnica

2) może za bardzo rozcieńczyłeś płyn do chłodnicy i tak łatwo osiąga 100% bo samą wodę masz ...

3) termostat

4) WISCO

...

.
Opublikowano
A więc... jechałem sobie normalnie w koreczkach.. zaczęło najpierw szfankować ogrzewanie raz zimno raz cieplo potem temp silnika na maxa poszła. stanąłem i bulgotało tam gdzie sie płyn do chłodnicy wlewa.. i jak by coś wypycha tą wode... nie katowałem jej... nie jechalem zbyt długo... para nap...rdala stamtąd
Opublikowano

MIAŁEM KIEDYŚ PODOBNIE, TYLE ŻE WYWALIŁO MI POD CIŚNIENIEM AŻ PLASTIKOWY (ŻÓŁTY) ZBIORNIK WYRÓWNAWCZY. OKAZAŁO SIĘ ŻE PO PIERWSZE- TERMOSTAT A PO DRUGIE OD USZCZELNIACZY SYPANYCH DO CHŁODNIĆ PRZYTKAŁO SIĘ TU I ÓWDZIE.

NIESTETY MECHANIK Z ÓWCZESNEGO SERWISU SKODY (NAJBLIŻSZY ZAKŁAD OD MIEJSCA WYSTĄPIENIA AWARII) PRZY 1 MAJA W LUBLINIE UPARŁ SIĘ PO WŁOŻENIU TEGO ZBIORNIKA NA JAZDĘ PRÓBNĄ :duh: I ...POTEM POWSTAŁO MIKROPĘKNIĘCIE GŁOWICY.

SAM Z DOŚWIADCZENIA WIEM ,ŻE JAK KUPOWAĆ TERMOSTAT TO NIEMIECKI. :dance: