Skocz do zawartości

komunikat: verif.niv.liq.freins - o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam 525tds e-39 z 1998 roku - ostatnio pojawił mi się komunikat po francusku "verif.niv.liq.freins" ---informacja jest na czerwono i mruga przez cały czas plus czerwone kółko z wykrzyknikiem ---czy to płyn hamulcowy?---nadmieniam,że płyn hamulcowy ma poziom maximum!klocki hamulcowe są o.k. ---o co może chodzić? --samochód mam rok i nic w zakresie płynu hamulcowego nie robiłem - może chodzi o czasową wymianę płynu hamulcowego?, a może o to,że czujnik jest uszkodzony i informuje o niskim poziomie, co jest niezgodne z prawdą - może ktoś mi pomoże?
Opublikowano

Komunikat mówi, że: "sprawdzić poziom płynu hamulcowego".

Więc albo płynu za mało, albo czujnik poziomu tego płynu jest uszkodzony.

A może kiedyś tak było, płyn jest uzupełniony i komunikat trzeba jakoś skasować? Nie mam E39 więc nie wiem jak to tam jest z tą diagnostyką.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Hmm w e39 tez mozna zmienic jezyki komunikatów tak jak np w 32 i zdaje sie ze rowniez e34? Moze warto by zmienic na ang lub niemiecki;-) Bedzie ławtwiej komunikaty rozszyfrowac;)