Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Od pewnego czasu mam pewien proble z pedałem sprzęgła. Czasami przy wciśnięci sprzęgła wraca ono do swojej pozycji za wolno. Zadażało się to sporadycznie ale po przejechani ok 500km stało się to nagle wolno. Pedał wraca na swoje miejsce ale z oporami. Przy wyłączonym silnik wyraźnie słychać syk - tak jak w pompce od roweru (moze to normalne bo wcześniej się nad tym nie zastanawiałem).

Bardzo proszę o Pomoc - Co to takiego.?? :?:

Opublikowano

Ja miałem obiaw piszczącego pedału sprzęgła, jak rozebrałem osłonę pod nogami kierowcy to oglądałem cały mechanizmy tego pedału, może sprzężyna ci się już wyrobiła ...

Zdejmij osłonę na nogi i ogarnij co się tam dzieje, jeśli to kwestia oczyszczenia i przesmarowania to polecam smar biały półstały bezkwasowy HHS 100

.
Opublikowano
Jeżeli była by to sprężyna to stało by się to nagle i już - raczej to nie będzie to - tak czy inacze trzeba będzie wejść pod kierownice i zobaczyć. A ta cał pompka sprzęgła - czy to nie daje takiego efektu??
Opublikowano
A tego nie wiem, ale jest tam też taki amortyzatorek w osłonie gumowej, coś jak teleskop który unosi maskę. Może on się wyrobił, ja usiebie też prewencyjne nasmarowałem go HHS-em
.
Opublikowano
No może się zapowietrzyło - tylko tak bez powodu - na oko płynu jest sporo. Jak odpowietrzyć takie sprzęgło - wymaga to jakiejś znacznej wiedzy??