Skocz do zawartości

Ktoś ma podgrzewaną przednią szybe w E36 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymieniam szybe przednia w moim e36 i zastanawiam sie, czy moze zalozyc sobie podgrzewana zamiast zwyklej. Czy ktos ma z was taka w e36, jesli tak to jak uruchamia te podgrzewanie szyby, skoro oryginalnie w e36 nie bylo podgrzewanych czołowych szyb.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mi sie wydaje ze pogrzewanie (elektryczne) przedniej szyby rozni sie od standardowego tym ze nie wykorzystuje sie ciepla z nagrzewnicy a jest tam zamontowane cos na zasadzie farelki/suszarki, czyli nie ma to nic wspolnego bezposrednio z sama szyba (tak jak ma to miejsce w szybach tylnich), po prostu cieple powietrze "produkowane" pod deska rozdzielcza kierowane jest na szybe i ja ociepla. pozdro ;)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no to widocznie sa rozne rozwiazania, ale ostatnio mialem przyjemnosc prowadzic mazde 6 i tam bylo rozwiazanie takie jak ja opisalem, cieple powietrze wydobywajace sie spod deski ogrzewalo szybe. Takze nie myle sie wcale :P
Opublikowano

to co opisujesz, to po prostu nawiew - jeśli dobrze pamiętam, to był także w maluchu, więc żaden to rarytas - ogrzewana szyba, to trochę inne pojęcie :P

BTW - nie sadzę, żeby w temacie o to chodziło, bo w E36 seryjnie na szybę wydobywa się powietrze spod deski na szybę i nie jest do tego potrzebna żadna specjalna szyba :idea:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Standardowo szyba w BMW jak i większości aut jest podgrzewana nadmuchem z nagrzewnicy.

W niektórych autach jest to dodatkowo wzmocnione spiralą cienkich żyłek grzewczych które jak pajęczyna przebiegają przez środek szyby. W BMW E36 tego nie spotkałem i na 90% tego nie ma. Jeżeli w oryginale tego nie było to wątpię zęby w zamiennikach robili takie cudo.

Autorowi postu na pewno chodziło o elektryczne ogrzewanie bo jeżeli chodzi o podgrzewanie z nagrzewnicy to na pewno nie ma rozróżnienia szyb na podgrzewane czy nie bo wszystkie są podgrzewane powietrzem