Skocz do zawartości

Czy mam coś z rozrusznikiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Otoz, od pewnego czasu podczas zapalania, nieraz mi sie zdarza, ze po przekreceniu kluczyka slysze tylko "kalszniecie" silnika. Wogole nie kreci, tylko jedno krotkie gluche "kalszniecie". Za drugim razem jak przekrece kluczyk to juz jest wszystko ok, zapala odrazu. Takie "kalsznieca" zdarzaja mi sie ostatnio kilka razy w tygodniu, niezaleznie od tego czy silnik jest rozgrzany, czy zimny. Akumulator jest jak najbardziej ok. Wiec co to moze byc? rozrusznik sie psuje? Moje auto to compact z 98 roku.
Opublikowano
no ale skoro to ten bendix sie zepsul, to czemu zdarza mi sie to tylko kilka razy w tygodniu, a nie caly czas?
Opublikowano
rozumie, czy musze szybko wymienic tego bendixa bo moze mi to narobic szkod w silniku? czy tez moge narazie tak zapalac kilka razy w tygodniu i nic sie nie stanie silnikowi ?
Opublikowano
a nie wiedzialem, ze popsuty bendix moze tez zgasic zapalone auto, myslalem tylko, ze niepozwala nieraz zapalic samochodu :o