Skocz do zawartości

Czy mam coś z rozrusznikiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Otoz, od pewnego czasu podczas zapalania, nieraz mi sie zdarza, ze po przekreceniu kluczyka slysze tylko "kalszniecie" silnika. Wogole nie kreci, tylko jedno krotkie gluche "kalszniecie". Za drugim razem jak przekrece kluczyk to juz jest wszystko ok, zapala odrazu. Takie "kalsznieca" zdarzaja mi sie ostatnio kilka razy w tygodniu, niezaleznie od tego czy silnik jest rozgrzany, czy zimny. Akumulator jest jak najbardziej ok. Wiec co to moze byc? rozrusznik sie psuje? Moje auto to compact z 98 roku.
Opublikowano
  • Autor
No nie wiem jak mam nazwac ten dzwiek, taki szum i gluche uderzenie, trwa to moze z 2 sekundy.
Opublikowano
bendix lub elektromagnes ale zobacz jeszcze polaczenia na rozruszniku przewodu + do cewki i od cewki elekromagnesu do stojana rozrusznika :|
Opublikowano
tak to jest bendix , rorusznik do wykrecenia , wymiana benixa i bedzie ok , koszt na oko 100 zl , nic powaznego
Opublikowano
  • Autor
no ale skoro to ten bendix sie zepsul, to czemu zdarza mi sie to tylko kilka razy w tygodniu, a nie caly czas?
Opublikowano
  • Autor
rozumie, czy musze szybko wymienic tego bendixa bo moze mi to narobic szkod w silniku? czy tez moge narazie tak zapalac kilka razy w tygodniu i nic sie nie stanie silnikowi ?
Opublikowano

silnikowi nie ale tobie tak jak ci zgasnie na srodku skrzyzowania i podciagniesz rekawy i bedziesz go pchal

:jawdrop:

Opublikowano
  • Autor
a nie wiedzialem, ze popsuty bendix moze tez zgasic zapalone auto, myslalem tylko, ze niepozwala nieraz zapalic samochodu :o
Opublikowano
zgasic nie ale moze przypadkiem zgasnac lub jak zgasisz to go nie zapalisz z skrzyzowaniem to byl taki przyklad...... :jawdrop: