Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, znalazlem na angiel. ebayu taki kolektor:

http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E36-Race-Headers-Manifolds-92-98-325-328_W0QQitemZ250166329458QQihZ015QQcategoryZ38786QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Nie jest to co prawda "baran" jaki jest montowany w M3 ale moze warte ceny.

Pytanie czy ktos montowal takie cos lub podobne? Moze ktos potrafi tylko patrzac na foto stwierdzic z czego to jest zrobione i czy jest rownie wytrzymale jak oryginalny kolektor? W koncu czy rzeczywiscie montaz takiego kolektora jest wart swieczki? Bo z tego co wiem to w baranach chodzi o to ze dzieki zastosowaniu dluzszych rur wylotowych wychodzacych bezposrenio z silnika nie ma zjawiska zaciagania spalin z sasiadnich rur wynikajacego z roznych faz w poszczegolnych cylindrach. A w tym kolektorze z ebay te rury nie sa az tak dlugie jak w "baranach" z m3. Mam nadzieje ze ktos wie o co mi chodzi :D

dla porownania kolektora z ebay'a podaje link do seryjnego kolktora:

http://moto.allegro.pl/item247167103_kolektor_wydechowy_bmw_e36_2_5_24v_coupe.html

Pozdro;)

Opublikowano
Wykonane są z nierdzewki (zresztą pisze w opisie stainless). Poza wyglądem niestety nic nie zyskasz... Jak sam zauważyłeś nie są to "barany" więc nie mają prawa działać jak one. Na allegro widziałek kolektory do BMW w cenie ok 700zł, jest to podróbka ale wykonana na wzór jakiegoś zachodniego tunera. Po ich założeniu można już liczyć na jakis przyrost choć cudów się nie spodziewaj. Większą różnicę poczujesz jak wywalisz ze środka wszystko co zbędne, choć nie każdy lubi jeździć bez wykładzin :wink:
www.turboBMW.pl